Mulla on vuodessa aina muutama, ihan välttämätön reset day eli nollauspäivä. Yleensä pidän tällaisen joko reissun tai loman jälkeen, tai sen jälkeen, kun on ollut todella kova kiire ja esimerkiksi kotityöt on jääneet tausta-alalle. Nollauspäivänä otetaan elämä niin sanotusti uudelleen haltuun: tsekataan, mitä kaikkea on tehtävä, jotta pääsee taas kärryille aikatauluista, to do listoista ja töistä sekä kodista, kotitöistä ja tietysti itsestään huolehtimisesta.
Musta on ihanteellista omistaa yksi kokonainen päivä tälle nollaukselle, jolloin kaiken energian voi keskittää vain ja ainoastaan tähän. Jos aika ei kuitenkaan millään riitä, myös muutama tunti riittää. Kaikkein parasta olisi tietenkin, jos voisi vaikka rauhassa käyttää tähän koko viikonlopun!
1 | Suihku. Nollauspäivä alkaa ehdottomasti suihkulla. Ja nimenomaan vielä sellaisella pitkällä, kunnon hemmottelusuihkulla. Nyt on se aika, kun käytetään niitä kylppäriin kertyneitä hiusnaamioita, hoitoaineita, kuorintavoiteita, kasvonaamioita ja hyvän tuoksuisia puhdistusaineita. Suihkun jälkeen olet ansainnut koko kropan kosteutuksen suosikkikosteusvoiteellasi ja mä usein tykkään myös nyppiä kulmat ja siistiä kynnet viilalla tässä kohtaa. Kynnet voi myös lakata, jos haluaa.
2 | Kotivaatteet. Suihkun jälkeen laitan päälle mukavimmat kotivaatteet, mitä löydän. Mun kohdalla se yleensä tarkoittaa legginsejä ja ylisuurta hupparia. Yleensä vedän myös hiukset kiinni, ettei ne ole tiellä ja häiritsemässä. Jalkaan vedän vielä villasukat!
3 | Tavarat paikalleen ja pinnat tyhjiksi. Tämä kohta koskee lähinnä nollauspäiviä, jotka pidän reissujen jälkeen. Puran reissun jälkeen laukut ja laitan tavarat paikalleen. Muulloin tämä voi tarkoittaa myös esimerkiksi vaatteiden järjestelyä pyykkitelineeltä tai eteisessä, työpöydän tyhjentämistä kynistä ja avonaisista vihkoista tai vaikkapa kuolleiden kukkien siivoamista pois.
4 | Koti kuntoon. Tee sellainen perussiivous: vaihda puhtaat lakanat, imuroi, pyyhi pölyt ja varmista, että kaikki tavarat ovat paikallaan. Siivoa keittiö, tiskaa tiskit ja pese vessa. Keittiö ja kylppäri on niitä paikkoja kodissa, joiden puhtauteen kannattaa erityisesti panostaa!
5 | Keittiö kuntoon. Sittenkin, kun keittiö on siivottu, kannattaa vielä palata sinne. Yleensä käyn nollauspäivänä läpi jääkaapin ja kuiva-ainekaapit. Heitän pois kaiken pilaantuneen ja järjestän kaapit. Kirjoitan samalla myös kauppalistaa ja käyn nollauspäivänä kaupassa. Näin keittiössä on taas tuoretta ruokaa! Ruokakaupassa käydessä on myös mukava tuoda kimppu tuoreita kukkia vasta siivottuun kotiin.
6 | Pyykit. Reissun, loman tai erityisen kiireisen ajanjakson jälkeen pyykkejä yleensä kerääntyy. Tai mulle ainakin käy aina niin. Nollauspäivänä pesen usein monta koneellista pyykkiä. Pesen tietysti vaatteita, sekä siivouksen ohessa vaihdetut lakanat, mutta vaihdan ja pesen yleensä myös kylppärin maton, pyyhkeet sekä keittiöliinat. Lisäksi usein pesen nollauspäivinä myös siivoukseen käyttämiäni liinoja.
7 | Sähköpostit, viestit ja ilmoitukset. Nollauspäivänä haluan myös käydä läpi puhelimeen tulleet ilmoitukset ja viestit sekä mun sähköpostit. Lomalla tai kiireisenä ei ehdi kaikkea lukea heti, joten sähköpostejakin saattaa kerääntyä reilusti. Sitten tuntuu niin hyvältä, kun kaikki on käyty läpi, sähköpostissa on lukemattomia nolla ja puhelimessa ei ole yhtään ilmoituksia.
8 | Kalenteri tai bujo sekä to do listat kuntoon. Kun oma olemus, fyysinen ympäristö sekä digitaalinen ympäristö alkaa olla siistissä kuosissa, on aika istua alas työpöydän ääreen ja kaivaa oma kalenteri tai bujo tai to do lista esiin (mitä tahansa sä käytätkin elämäsi organisointiin). Päivitä kalenteri, tsekkaa mitä on tulossa, kirjoita uusi to do lista, päivitä bujon träkkerit ja varmista, että sekä kalenterisi (tai mitä tahansa käytätkään) sekä sinä olette molemmat ajantasalla.
9 | Juo paljon vettä. Tämä ei ole viimeinen kohta nollauspäivän listassa, vaan tätä pitäisi toteuttaa koko päivän ajan. Musta ainakin tuntuu, että lomalla ja kiireen keskellä helposti lipsuu veden juomisesta ja juo limsaa tai mehua tai että ei juo lainkaan tarpeeksi nesteitä. Veden juominen ja nesteytys onkin siksi tärkeää nollauspäivänä!
Onko sulla koskaan ollut tällaista nollauspäivää? Mitä yleensä teet nollauspäivänä?
No tuota... Meillä on näköjään aivan eri näkemys nollauksesta :D Itselleni nollauspäivä on lähinnä tuon vastakohta eli päivä, jolloin ei periaatteessa tehdä yhtään mitään. Koko päivä pyjamassa hyviä kirjoja lukien tai tv:tä katsoen tms :D Mutta ehdottomasti pitäisi ottaa myös käyttöön tuollainen sinun kuvaamasi päivä esim. kerran kuussa. Bujoillessa kuun vaihde olisi vallan hyvä ajankohta tuollaiselle, kun joka tapauksessa tulee ajankohtaiseksi aloittaa uuden kuukauden sivut. Kävisin tosin suihkussa vasta siivousten jälkeen, koska siivotessa tulee kuitenkin hiki :) Ehkä innostun sinun listauksesi pohjalta luomaan itsellenikin pohjan päivityspäivälle (lähin nimi, joka minun termeilläni kuvaisi tuota). Kiitos tästä ideasta ja muutenkin mahtavasta blogista :)
VastaaPoistaHaha, no näinkin voi käydä :D Tuo sun kuvailema päivä olisi mulle ehkä enempi sellainen pääntuuletuspäivä, että ei tarvitsekaan ajatella mitään. Termillähän tosin ei niin merkitystä, kunhan se päivän idea toimii itselle! Kokeile ihmeessä sitten tällaista päivityspäivää sinäkin! :)
PoistaEhdottomasti kokeilun arvoinen idea, kiitos tästäkin! Mä mietin kans että vois koittaa vaikka kerran kuussa.
VastaaPoistaIhana kuulla, että tykkäät ideasta! Kokeile ihmeessä :)
Poista