torstai 9. elokuuta 2018

11+ SIVUIDEAA OPISKELIJAN BULLET JOURNALIIN

Monella meistä jatkuu opiskelut taas tässä kuussa - minä mukaanlukien. Mulle bullet journal on ehdottoman tärkeä apuväline opiskeluiden kanssa, varsinkin näin korkeakouluopintojen ja nyt vielä ProAkatemialla opiskellessani. Aikataulut saattaa meillä muuttua nopeasti, yksikään viikko ei ole samanlainen, eikä meillä ole lukujärjestystä - olemme itse vastuussa opiskelustamme. Myös ihan tavallisissa korkeakouluopinnoissa viikot olivat aina erilaisia ja varsinkin opiskelut ja työt yhdistäessä on hirmu tärkeää pysyä kärryillä omasta ajankäytöstä.

Mulla oli myös jo itseaisassa lukioaikoina käytössä vihko kalenterin ohella mun to do listoja varten, vähän kuin bullet journalina. Siksi olenkin listannut tähän postaukseen 11 erilaista sivuideaa ja monen monta vinkkiä opiskelijan bullet journalia varten - osa sivuista sopii ehkä paremmin peruskoululaiselle tai lukio-opiskelijalle, osa taas korkeakouluopiskelijalle. Parasta kuitenkin on, että voit napata mun ideoista parhaat ja yhdistellä niistä sivut sun bujoon, jotka tukee sun opiskeluja parhaiten.


Välineet
Olen myös sisällyttänyt postauksen kuviin kaikki näihin sivuideoihin käyttämäni välineet. Mustina tusseina käytin pääosin Pigman Micron -tusseja ja niiden lisäksi myös mustaa Stabilo point 88 -kynää. Värillisiä kyniä valitsin myös kolme eri väristä Stabilo point 88 -kynää sekä Tombown dual tip -sivellinkynän sävyssä 912. Käytin myös ihan tavallista viivotinta (vaikkei se kuvissa näykkään) sekä uutta sapluunaa, jonka löysin Vihkokaupasta!

Jos haluat toteuttaa jonkin näistä ideoista, et tarvitse tismalleen samoja välineitä. Musta tussi tai pari eri paksuista sekä pari värillistä finelineria ja yksi värillinen "paksumpi" tussi tai vaikka yliviivaustussi käyvät hyvin! Sivuista voi myös toteuttaa minimalistisempia versioita vaikka pelkällä mustalla tussilla tai lisätä väriä oman maun mukaan.

bujo blogi

bullet journal blogi

Tärkeät päivämäärät -listaus
Lähdetään liikkeelle jostain simppelistä, mutta tärkeästä. Opiskellessa eteen tulee monta tärkeää päivämäärää ja deadlinea: on sanakokeita, ryhmätöitä, tehtävien viimeisiä palautuspäiviä, tenttejä, uusintakokeita, kotitehtäviä ja esseitä. Tätä varten ajattelin opiskelupainotteista versiota perinteisestä kuukausinäkymästä bujoon.

Ideana siis on kirjoittaa sivun vasempaan reunaan kuukautta vastaavat päivämäärät ja mä vielä kirjoitin lisäksi myös niitä vastaavien viikonpäivien alkukirjaimet. Tämä sivu on myös todella nopea ja helppo tehdä jokaisen kuukauden alussa opiskelijan hektisessä arjessa! Toinen tämän sivun hyvistä puolista on se, että tästä näkee helposti, kuinka tiivis aikataulu on tiedossa: tämän avulla voi vähän suunnitella omaa opiskelua etukäteen.

Sitten vain merkkaillaan ne tärkeät päivämäärät, kokeet ja deadlinet oikeiden päivien kohdalle! Mä myös käytin tässä eri värejä merkkaamaan eri kursseja: värikoodaaminen on yksi niistä asioista, jonka oon opiskelijana kokenut erityisen hyödylliseksi bujossa. Olen valinnut näille mun esimerkkisivuille tätä postausta varten 3 eri kurssia, joita merkkaan joka sivuilla samoilla väreillä: tämä auttaa aivoja muistamaan, mikä väri merkkaa mitäkin ja bujon käyttö nopeutuu ja helpottuu.

bujo suomi

Jakson koepäivät
Mä oon myös kokenut hyödylliseksi listan ihan vain koepäivämääristä. Tähän listaan oon laittanut koko kuvitteellisen jakson koepäivämäärät, kun taas edellisessä sivuideassa kaikki erilaiset, tärkeät päivämäärät merkattiin kuukaudelle.

Tämä sivu toimii siis joko edellisen rinnalla tai sen sijaan - mikä sulle sopii parhaiten. Tähän listaan merkkasin vasemmalle pieneen laatikkoon kokeen päivämäärän ja sen viereen kurssin nimen sekä kokeen kellonajan ja huoneen, jossa koe pidetään. Tälläkin sivulla käytin samaa värikoodia eri kursseille, kuin edellisellä!

bullet journal suomi

Koe-tehtävälista / Master to do list
Seuraava sivuidea on idea, joka toimii moneen muuhunkin, mutta myös opiskeluun. Kyseessä on eräänlainen "master to do list". Se on sellainen iso to do lista, johon kirjoitetaan kaikki, mitä pitää tehdä. Tässä esimerkissä olen kirjoittanut eri kurssien tehtävät samaan listaan, mutta mä oon yleensä tehnyt tällaisen listan jokaiselle kurssille erikseen, ennen kyseisen kurssin koetta.

Tällaisen listan voisi tehdä myös jokaisen kurssin palautettaville tehtäville, kuten esseille ja ryhmätyöprojekteille, mutta mä oon hyödyntänyt näitä erityisesti nimenomaan ennen koetta: asetan tietyt tehtävät itselleni, jotka haluan tehdä ennen koetta valmistautuakseni siihen. Mun to koe-tehtävälistalta löytyy yleensä ainakin powerpointtien kertaus, omien muistiinpanojen kertaus ja tiettyjen sivujen tai kappaleiden kertaus kurssikirjasta.


Tarkista nämä -muistilista
Tästä sivusta en tehnyt erillistä esimerkkiä, koska se voi näyttää hyvinkin samalta, kuin kuvan koe-tehtävälista. Idea tässä on pitää muistilistaa asioista, joita et ensimmäisellä kerralla ihan täysin ymmärrä. Eli kun vaikkapa luennolla tai kotitehtäviä tehdessä tulee vastaan jokin termi, konsepti tms., jota et täysin ymmärrä, kirjoita se tähän listaan. Selvitä listalla olevat asiat myöhemmin ajan kanssa. Ennen koetta kannattaa vielä vilkaista läpi tämä lista ja varmistaa, että olet ymmärtänyt kaikki ne alkuun vaikeatkin konseptit.


Lukkari
Toinen sivu, josta en erikseen tehnyt esimerkkiä on lukkari, mutta eiköhän meistä jokainen ole nähnyt lukujärjestyksen! Jos sulla on säännöllinen lukujärjestys, joka vaihtuu vain jaksojen mukaan muutaman kerran vuodessa, bujoon kannattaa ehdottomasti tehdä sivu lukkaria varten. Jos sun lukkari ja aikataulu taas näyttää joka viikko vähän erilaiselta, luennot ja muut kouluaikataulut kannattaa merkata viikkoaukeamille.

opiskelu bujo

opiskelijan bullet journal

Essee -lista / Kirjalista
Yllä olevissa kuvissa näkyy kopio sivusta, jota käytän tällä hetkellä opiskellessani ProAkatemialla. Me luetaan kirjoja ja kirjoitetaan esseitä kokeiden ja tenttien sijaan, joten mulle on tärkeää pysyä kärryillä siitä, mitä kirjoja olen lukenut, mitä aion lukea seuraavaksi ja missä vaiheessa mun kirjoittamat esseet on. Mun on tärkeä myös tietää, montako esseetä olen kirjoittanut lukukauden aikana.

Kehitin viime keväänä simppelin sivun tätä varten bujossani. Kirjoitan ensin sivun reunaan "kirja" ja sitten kyseistä kirjaa vastaavan numeron sille lukukaudelle. Yhteensä luen ehkä noin 8 kirjaa lukukaudessa. Sen viereen teen kaksi allekkaista viivaa värillisellä tussilla. Niille kirjoitan myöhemmin ensin luettavan kirjan nimen ja sitten kirjailijan nimen.

Seuraavaksi kirjoitan lyhyemmille värillisille pätkille päivämäärän, jona aloitin kirjan lukemisen ja päivämäärän, jolloin sain kirjan luettua. Alin rivi on sitä varten, että voin seurata esseen etenemistä. Ensimmäisen ruudun saan värittää, kun essee on aloitettu, toisen, kun se on kirjoitettu ja kolmannen, kun essee on palautettu arvosteltavaksi. Yleensä laitan sitten vielä jonkin merkinnän tähän loppuun, kun olen saanut opettajalta hyväksynnän, että essee on mennyt läpi.

Tiedän, että tämä sivuidea on aika tarkka vain koululle, jossa mä opiskelen, mutta ehkä siellä on muitakin akatemiaopiskelijoita. Uskon myös, että jonkinlainen versio tästä voisi olla hyödyllinen myös muille opiskelijoille, jotka kirjoittavat esseitä erilaisten materiaalien pohjalta! Nappaa siis ideat talteen & kehitä jotain omaa.

opiskelu bullet journal

Tehtävälaatikot
Seuraavana on sivuidea, joka sopii hyvin niin lukiolaiselle kuin korkeakouluopiskelijallekin. Tähän tein valmiiksi 6 laatikkoa erilaisille palautettaville tehtäville. Jokaisen laatikon ylälaitaan tein kolme värillistä raitaa, joille voi kirjoittaa kurssin nimen, tehtävänannon sekä deadlinen sitä mukaa, kun tehtäviä tulee. Loppu tila laatikossa on to do listaa varten: voit kirjoittaa siihen tehtävän eri vaiheet ja merkata ne tehdyksi sitä mukaa, kun tehtävä etenee.

Voit myös vaihtoehtoisesti tehdä näitä laatikoita sivulle enemmän ja jättää to do lista -kohdan laatikoista kokonaan pois, jos sinulle on tärkeämpää vain nähdä erilaiset tehtävät ja niiden deadlinet kerrallaan. Voit myös vaihtoehtoisesti tehdä vaikka vain 4 laatikkoa sivulle ja saada näin enemmän tilaa jokaisen tehtävän to do listalle, jos sitä tarvitset!

Yksi vaihtoehto on myös tehdä jokaiselle kurssille oma, tällainen tehtäväsivu. Silloin laatikoista voi jättää kurssi -kohdan pois ja mainita kurssin nimen vain sivun otsikossa. Se voi olla hyvä ratkaisu, jos monella kurssilla on paljon tehtävää.

sivuideoita bullet journaliin

sivuideoita opiskelijoille

sivuideoita bujoon

Opiskeluträkkeri
Sitten päästään ainakin toistaiseksi ehdottomasti hauskimman sivun kimppuun! Tämän sivun tarkoitus on tosin motivoida sua opiskelemaan - mua ainakin motivoi se, kun saa merkkailla to do listalta asioita tehdyksi tai värittää träkkeriä ja nähdä, miten tehokas on ollut. Myös itsensä palkitseminen motivoi ja ahkeran opiskelun jälkeen olet taatusti sen ansainnutkin!

Piirsin Vihkokaupasta ostamallani sapluunalla kuusikulmioita, joista jokainen merkitsee yhtä tuntia. Valitsin aika pienet kuusikulmiot ja niitä tulikin sivulle aika monta - en laskunut montako tuntia pitäisi opiskella, että tämän träkkerin saisi täytettyä. Voit piirtää isompia kuusikulmioita (tai palloja tai neliöitä tai mitä tahansa muotoja haluatkin) ja laskea niitä vaikka 50 träkkeriä kohden. Siinä on jo aika monta opiskelutuntia. Voit myös päättää, että yksi muoto merkitsee 15 minuuttia tai 2 tuntia - tee träkkeristä sinulle sopiva.

Träkkeriä voi tietysti täyttää vain yhdellä värillä, mutta mä suosin taas värikoodeja! Träkkerin värikoodeina voi käyttää samoja kursseja vastaavia värejä, kuin muillakin sivuilla ja värittää aina sen mukaan, minkä kurssin aiheita on opiskellut. Toinen vaihtoehto (joka kuvissakin näkyy) on opiskelun tyypin mukaan värittämistä. Yksi väri voi merkitä esimerkiksi kotitehtävien tekemistä, toinen kurssikirjan lukemista, kolmas termien tai vaikkapa vieraan kielen sanojen opettelua ja neljäs vaikka koetta varten harjoittelua.

Tärkeimpänä tässä träkkerissä on tietysti täyttä träkkeriä seuraava palkinto! Päätä ennen, kuin alat täyttämään träkkeriä, mikä on palkintosi, kun saat opiskelutunnit täyttymään. Palkinto voi olla esimerkiksi rentouttava, opiskeluvapaa viikonloppu, uusi videopeli tai illallinen sun lemppariravintolassa. Valitse jotain, mikä motivoi sua!

opiskelijan bujo

opiskelijan bujo

Kurssikatsaus
Opiskeluträkkerin viereen tein esimerkin kurssikatsauksesta kuvitteelliselle ruotsin kurssille. Kurssikatsauksen idea on tietysti kokonaisnäkymä kurssista - tällaisen voi tehdä jokaiselle kurssille.

Sivun otsikoksi kirjoitin kurssin nimen. Sen alapuolella on tilaa kirjoittaa opettajan nimi ja sähköposti ja esimerkiksi tentin päivämäärä tai kurssin luokka, jos tunnit pidetään aina samassa tilassa. Tässä on tilaa myös muille tärkeille tiedoille: kirjoita ylös ne jutut, jotka sä tiedät tarvitsevasi. Tein tähän sivun yläosaan myös pienen ympyrän, johon voi kirjoittaa kurssin kokonaisarvosanan kurssin päätyttyä!

Noiden tietojen vieressä on pieni boksi erilaisille kurssiin liittyville koodeille. Ainakin ammattikorkeassa jokaisella kurssilla on oma koodi, jota yleensä tarvitsee esimerkiksi laittaessa sähköpostia opettajalle kurssiin liittyen. Jos kurssilla on käytössä jonkinlainen netti-opiskelualusta, kurssin nimen sillä alustalla sekä salasanan tai koodin kurssialueelle voi myös kirjoittaa tähän laatikkoon.

Loput sivusta on tehty kurssiin liittyviä tehtäviä varten. Isoimpiin laatikoihin voi listata kaikki kurssiin liittyvät palautettavat tehtävät, välitentit, sanakokeet, ryhmätyöt, esseet ja viimeiseksi myös viimeisen tentin. Seuraava sarake on suoritettu -merkkiä varten, sitä mukaa, kun kurssi etenee. Seuraaviin laatikoihin taas voit kirjoittaa tehtävästä tai kokeesta saamasi arvosanan ja viimeiseen laatikkoon tehtävän painotuksen kurssin kokonaisarvosanaan. Tähän voisi myös sisällyttää esimerkiksi sarakkeen tavoitearvosanalle.

bujo opiskelu

bujo ideoita

Opiskeluloki
Tässä träkkerissä pidät kirjaa opiskeluun käyttämistäsi tunneista. Piirsin esimerkkiin pylväsdiagrammin, jossa kolme eri väriä taas vastaavat kuvitteellisen jakson kolmea kurssia. Pystyakselilla on tunnit 1-6+ ja vaaka-akselilla taas päivämäärät 1-30. Jaoin lokin kahteen osaan, mutta jos sen haluaisi tehdä yhtenä, kannattaa vihko kääntää poikittain tätä sivua varten. Silloin kaikki 30 tai 31 päivää saisi samalle riville.

Jos et koe tarpeelliseksi merkata eri väreillä eri kursseja tai tässäkin esimerkiksi eri tyylejä opiskella (opiskeluträkkerin tavoin), voit pylväsdiagrammin sijaan merkata pisteen jokaisen päivän kohdalle ja piirtää viivadiagrammia kuukauden edetessä.

Opiskelulokin sijaan tai sen lisäksi opiskelujuttuja voi sisällyttää myös tapaträkkeriin. Mulla esimerkiksi lukeminen on päivittäisten tapojen träkkerissä, koska toivoisin kirjojen lukemisesta koulua varten muuttuvan mulla päivittäiseksi tavaksi. Jos opiskelisin kieliä, voisin laittaa träkkeriin myös vaikka sanaston harjoittelun.


Opiskelusuunnitelma
Opiskelulokin viereen tein opiskelusuunnitelman. Sain sivulle helposti mahtumaan kolme kuukautta, mutta neljäs tai viideskin olisi taatusti mahtunut hyvin. Käytännössä sivun vasempaan reunaan tein taas ensimmäisen sivuidean kaltaisesti päivämäärät ja viikonpäivät ja jätin viiden ruudun verran tilaa niiden viereen. Sitten kirjoitin samalla tavalla päivämäärät ja viikonpäivät seuraavalle kuukaudelle ja sitten vielä kolmannellekin.

Opiskelusuunnitelmaan sitten täytetään jälleen kursseja vastaavilla väreillä, milloin aiot opiskella mitäkin. Mä käytin yhtä ruutua merkkaamaan ihan vain sitä, että sinä päivänä opiskellaan sitä ainetta, mutta vaihtoehtoisesti yksi ruutu voi merkata myös esimerkiksi yhtä tuntia. Silloin voit suunnitella myös, paljonko aikaa käytät sinä päivänä sen aineen opiskeluun. Siinä tapauksessa tälle sivulle kannattaa ehkä sisällyttää vain kaksi kuukautta, jos koet lisätilan tarpeelliseksi.

Opiskelusuunnitelmaa täyttäessä kannattaa katsoa ensimmäisenä mainitsemani idean tärkeiden päivien listausta ja suunnitella opiskeluja sen mukaan, koska kokeita ja deadlineja on tulossa. Opiskelulokista taas näet, oletko toteuttanut opiskeluja opiskelusuunnitelmasi mukaan.

Aloitatko tai jatkatko sä opiskelua tänä syksynä? Onko bullet journal sulle erityisen tärkeä opiskelun avuksi ja ajankäytön suunnitteluun? Entä löytyykö sun bujosta jo jotain näistä sivuista tai löysitkö uusia ideoita toteutettavaksi ja kokeiltavaksi?

2 kommenttia:

  1. Mä oon tykännyt tehdä joka kuulle oman sivun kaikille sen kuun koulujutuille, mutta jotain näistä voisin ehdottomasti kokeilla! :)

    VastaaPoista