tiistai 7. elokuuta 2018

POHDINTAA RAKKAUDEN KIELISTÄ

Tänään halusin purkaa mun ajatuksia rakkaudesta ja nimenomaan 5 rakkauden kielestä. Jos aihe ei ole sulle entuudestaan tuttu, niin kyse on siis siitä, että meillä on 5 erilaista "kieltä", joilla osoitamme rakkautta ja toivomme kumppanimme osoittavan rakkautta meille. Nämä kielet ovat lahjat, teot, sanat, ajankäyttö ja kosketus.

Mä törmäsin aiheeseen ensimmäisen kerran yli vuosi sitten Arkeen kätketty Aarre -blogin ihanan Petran postauksessa Rakkauden kielet. Sen jälkeen oon pohtinut asiaa paljon, miettinyt mikä mun rakkauden kieli on ja mikä mun kumppanin rakkauden kieli on. Tässä postauksessa puran näitä ajatuksia teidänkin kanssa!

rakkauden kieli

Tein hiljattain Anna -lehden rakkaustestin, jonka mukaan mulle tärkein rakkauden kieli on nimenomaan ajankäyttö. Itse olin ajatellut, että mulle tärkein saattaisi olla sanat, joka nousikin heti toiseksi tärkeimmäksi rakkauden kieleksi mulle. Seuraavaksi eniten testin mukaan arvostan kosketusta, sitten tekoja ja kaikkein vähiten lahjoja.

Testin tulokset oli suurimmilta osin sitä mitä olin itsekin ajatellut, vaikka toisaalta on tosi vaikea päättää, mitä noista tarvitsisi eniten - kaikki viisi tuntuu olennaiselta osalta parisuhdetta. Totta kai arvostan niin yhteistä laatuaikaa, kauniita sanoja, kilttejä eleitä, hellää kosketusta kuin yllätyksiä arjen keskelläkin. Silti jotenkin alitajuisesti asetan ne ilmeisesti tärkeysjärjestykseen.

Ja jos oli vaikea pohtia asiaa omaltakin kohdalta, niin on ollut myös vaikea miettiä, mikähän se voisi olla poikaystävälle kaikkein tärkein rakkauden kieli. Olen miettinyt, millä tavoin hän osoittaa rakkauttaan minulle, ja uskoisin, että hänen top kolmosessa olisi kosketus, ajankäyttö ja lahjat, jossakin järjestyksessä. Hän itse ei oikein osannut sanoa asiaan mitään, joten laitoin hänetkin tekemään saman testin.

Huvittavaa kyllä, poikaystävä sai testistä ihan saman tuloksen, kuin minäkin! Moneen testin kysymykseen vastattiin ihan eri tavalla ja oli jopa yksi kysymys ja sen yksi vastausvaihtoehto, jota poikystävä ääneen nauroi "eihän tätä valitse kukaan", mutta se sama vaihtoehto oli mun vastaus siihen kysymykseen. Odotin siis meidän olevan melko erilaisia, mutta jotenkin loppujen lopuksi meidän rakkauden kielet ainakin tuon testin mukaan on aika samanlaiset!

5 rakkauden kieltä

Olen samaa mieltä Petran kanssa siitä, kun hän postauksessaan kirjoittaa, ettei aito rakkaus tarkoita sitä, että parisuhde vain jotenkin maagisesti toimii aina ja mitään vaivaa näkemättä aina on kivaa yhdessä. Rakkaus sen sijaan on enemmänkin kuin taito, jota pitää jatkuvasti kehittää ja ylläpitää. Mä uskon myös vahvasti, että parisuhdetta pitää tavallaan ylläpitää - samalla tavalla kuin ystävyyssuhteitakin.

Jos ei juttele lapsuusystävän kanssa vuosiin, se ystävyyssuhde taatusi hiipuu, eikä ystävää kohtaan enää tunne samanlaista kiintymystä ja lämpöä, kuin aiemmin. Sama pätee parisuhteeseen. Jos toisen onnen eteen ei näe vaivaa ja toista alkaa pitää itsestäänselvyytenä, ongelmia taatusti syntyy.

Ongelmia voi syntyä myös tilanteessa, jossa pariskunta puhuu eri rakkauden kieliä. On sanomattakin selvää, että jos suhteessa toinen odottaa saavansa lahjoja ja yllätyksiä, mutta saa kuullakin vain kauniita sanoja, erimielisyyksiä ilmenee. Sitä saattaa jopa tuntea, että minua ei rakasteta, jos ei saa kokea rakkautta sillä rakkauden kielellä, jota toivoo ja odottaa.

rakkauden kielet

Rakkauden kielet ja tapamme osoittaa rakkauta onkin siis varmasti hyvä ja tärkeä keskustelunaihe jokaiselle pariskunnalle. Vaikka kävisikin niin, että kumppanille tärkeä rakkauden kieli ei olisi se sinulle tärkeä, kun ne tiedostaa, osaa ehkä paremmin arvostaa esimerkiksi tiskien tiskaamista tai roskien viemistä rakkauden osoituksena.

Uskon, että meillä rakkautta osoitetaan kaikilla rakkauden kielillä. Tuskin missään parisuhteessa käy niin, että toinen vain kantaa lahjoja ja kukkia ja toinen osoittaa rakkauttaan vain ja ainoastaan kauniilla sanoilla. Meille ehkä yhteisesti tärkeitä tapoja osoittaa rakkautta on hempeät tekstarit, yllätykset ja pienet lahjat arjen keskellä sekä yhteinen laatuaika (eli yhdessä tehty iltapala ja leffa Netflixistä).

Mitä mieltä sä oot? Onko meillä olemassa tällaisia rakkauden kieliä ja onko parisuhde sellainen "loputon työmaa"? Vai kuuluuko aidon rakkauden vain automaattisesti toimia?

10 kommenttia:

 1. Hyvää pohdintaa tärkeästä ja mielenkiintoisesta aiheesta, josta ei tarpeeksi puhuta! Taidanpas tehdä itsekin tuon testin ja laittaa poikaystävänkin tekemään, kuulosti aika mielenkiintoiselta että saitte samat tulokset! Musta se kertoo siitä että sovitte yhteen kun molemmat osaa arvostaa sitä miten toinen rakkautensa osoittaa :)

  Mun mielestä nää rakkauden kielet on ihan pätevä ajattelutapa, koska toiset ihmiset arvostaa enemmän materiaa kuin toiset. Siksi oiskin hyvä tiedostaa, että mitä se toinen arvostaa, jotta toiselle voi ymmärrettävästi osoittaa rakkauttaan. Suhteet ja rakkaus eivät ole automaattisia, vaan niiden eteen tehdään töitä. Joskus se suhde vaatii vähemmän töitä ja joskus enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! Mustakin oli jotenkin hassua, että saatiin iin samanlaiset tulokset :D

   Jep, tärkeetä nimenomaan tiedostaa, mikä sille omalle kumppanille on se juttu, jota hän toivoo ja odottaa!

   Poista
 2. Tosi hyvä teksti ja hyvän aiheen valitsit, sillä rakkaus on kiehtova asia. Mä en itse näe sitä niin, että kun rakkaus on aitoa niin kaikki toimii maagisesti. Mikään ei toimi niin ellei satu olemaan Hannu Hanhi eli onnettaren suosima. Mä uskon, että on olemassa kahden laista rakkautta eli teinirakkautta "mä tarviin sua, joten varmasti rakastan sua" ja sitten aikuisrakkautta eli "Rakastan sua eli tarvitsen sua". Mä uskon, että kun rakkaus on aitoa niin ei tahdota enää rakastua. Ei tarvitse päivittäin kuulla "rakastan sua", merkkipäivinä ei tarvitse saada lahjoja yms. vaan silloin muututaan itse rakkaudeksi ja annetaan sitä. Tuli minkälaisia esteitä, sillä niitähän tulee jokaisessa suhteessa, niin yritetään korjata ne. Molemmat yrittävät tasapuolisesti saada suhteen toimimaan. Uskon myös, että ne jotka aidosti tahtovat rakastaa yrittävät päästä suhteessaan sitä perus rakkauden käsitystä ylemmäs. Löytää jotain sellaista, jota ei ole vielä selitetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis, ihana kommentti!! Samaa mieltä & Hannu Hanhia kun ei montaa oo, niin meidän on nähtävä joskus vähän vaivaa sen eteen, että suhde toimii ja kestää.

   Siitä oon kuitenkin eri mieltä, ettäkö aito rakkaus tarkoittaisi sitä, ettei sitä tarvitsi osoittaa. Vaikka tiedänkin kumppanin rakastavan minua vuosien yhdessä olon jälkeen, haluaisin silti kuulla sen häneltä. Vaikka rakkaus olisi aitoa ja suhde jo pitkä, ei toista silti tulisi ottaa itsestään selvyytenä, vaan suhdetta tulisi yhdessä vaalia. Ehkä säkin osin tätä tarkoitit. :)

   Poista
 3. Olipas todella mielenkiintoinen ja erilainen postaus! Pitää ehdottomasti käydä tekemässä tuo testi (luin ensin, että raskaustesti, haha). Ei nyt heti ainakaan tule mieleen, että onko joku rakkauden kielistä sellainen, jota käytän enemmän kuin toista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Haha, kannattaahan se tehdä! Toki tuollaiset testit eivät aina koko totuutta kerro, mutta on niitä hauska silti tehdä! :)

   Poista
 4. Ihana postaus! Rakkauden kielet on tosi miälenkiintonen aihe, josta voisin lukea loputtomiin! Me ollaan saatu molemmat miehen kanssa tuosta tärkeimmäksi kieleksi ajankäyttö. Lahjat oli meilläkin viimisenä. Oot myös niin oikeessa siinä, että rakkauskin vaatii työtä. Onneksi se ei tunnu työltä ja voi kuinka ihana se tunne onkaan, kun toisen kanssa kaikki sujuu hyvin ja tietää haluavansa olla loppuelämänsä just sen ihmisen kanssa!

  🖤:llä valoloytyy.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! Hauskaa, että teilläkin oli samankaltaisia tuloksia :) Niimpä!

   Poista
 5. Tä on niin mielenkiintoinen aihe. Nyt äitinä on myös jännä tutkailla, millaiset asiat ja teot ovat erityisen merkittäviä omille lapsille - eli mitkä heidän rakkauden kielet on! 😍💕

  Niin loistavaa, että te yhdessä tutkailette ja pohditte näitä asioita poikaystäväsi kanssa. 😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti mielenkiintoista! Kiitos ihanasta kommentista :)

   Poista