keskiviikko 13. tammikuuta 2016

EPÄMÄÄRÄISET UUDEN VUODEN LUPAUKSET

Teitkö uuden vuoden lupauksia vuoden vaihteessa? Oletko onnistunut pitämään ne toistaiseksi tai oletko tehnyt jotain näiden lupausten tai itsellesi asettamiesi tavoitteiden eteen?

Uutta vuotta on nyt eletty piirun vajaa kaksi viikkoa ja blogeista on saanut lukea paljon näitä bucket list for the new year, uuden vuoden lupaukset, tavoitteet uudelle vuodelle jne. -tyyppisiä postauksia. Mäkin itseasiassa otin luonnollisesti osaa tähän ja kerroin 2016, here I come! -postauksessa vähän niinkuin tavoitteita ensi vuodelle, mutta enimmäkseen postauksessa kirjoittelin jutuista, jotka kuluvan vuoden aikana mitä todennäköisimmin tulevat tapahtumaan ja joiden eteen on jo tehty ja tehdään edelleen hommia.

11

Mainitsemistani postauksista, joissa bloggaajat on tavoitteita ja lupauksia itselleen asettaneet uudelle vuodelle 2016, tuntuu suurin osa tavoitteista olevan epääräisempiä. Joukossa muutama konkreettinenkin "juokse naisten kymppi" -tyyliin, mutta moni lupauksista on "liiku enemmän", "syö terveellisemmin", "ole positiivisempi" -tyylisiä. Näitä tavoitteita mäkin mielelläni itselleni asetan. "Ole positiivisempi, kehity valokuvaamisessa ja bloggaamisessa, huolehdi raha-asioistasi paremmin." Musta kuitenkin tuntuu todella vaikealta lähteä näitä tavoitteita toteuttamaan, ennenkuin mulla on selkeämmät, konkreettiset jutut, mistä lähteä liikkeelle.

Ajattelinkin nyt jakaa muutamia ideoita näiden epämääräisten tavoitteiden ja lupausten konkretisoimiseen, jotta olis helpompi lähteä tekemään jotain tavoitteidensa saavuttamiseksi! (En voi olla ainut, josta tuntuu hankalalta saavuttaa jotain "ole positiivisempi" -tavoitetta. Niinkuin positiivisempi mihin verrattuna?? Milloin oon valmis?) Tässä siis muutamia tavoitteita ja niiden konkretisoimista, toivottavasti herätän joitakin ajatuksia sen suhteen, miten niitä sun tavoitteita vois lähteä konkretisoimaan ja tavoittelemaan!

12

Ole positiivisempi

1. Listaa joka päivä / viikottain 1 / 3 / 5 / 7 positiivista asiaa siitä päivästä tai esimerkiksi asioita, joista olet kiitollinen. Mä aloitin vuoden alussa kirjoittamaan joka ilta kolme päivän positiivista ylös, niin meen ne positiiviset jutut mielessäni nukkumaan!

2. Aloita aamusi positiivisella musiikilla & kuuntele iloista musiikkia myös muulloin, jos kaipaat piristystä. Mulla ainakin musiikki vaikuttaa mielialaan paljon ja silloin kun oikein kiukuttaa, lisään kiukkuani death metallilla ja jos taas haluan olla positiivinen ja energinen, kuuntelen iloisempaa musiikkia!

3. Liiku, mieluiten ulkona. Mä en oo mikään maailman urheilullisin ihminen, mutta kiukun purkamiseen lenkkipolulla juokseminen tai punttien nostelu on kyllä erittäin tehokasta puuhaa. Sitä paitsi, kuka voi sanoa tulleensa lenkiltä ja olo on ihan maassa? Vaikka se itsensä sohvalta ylös saaminen on vaikeeta, niin urheilusuorituksen jälkeen on aina hyvä ja onnistunut olo!

4. Mieti, mikä sua stressaa ja mitä voisit tehdä näiden juttujen poistamiseksi. Kirjoita ylös vaikka niitä stressin aiheita (mä kirjotan aina ja kaiken ylös) ja mieti, miten voisit lakata stressaamasta näistä jutuista. Jos koenumerot stressaavat, tee lukusuunnitelma ja lue, niin että onnistut ja niin edelleen. Mutta älä jää pyörimään siihen, että mikä kaikki stressaa, muista pitää ajatukset siinä stressin aiheuttajien poistamisessa!

5. Vietä aikaa positiivisten ihmisten kanssa (& lue positiivisten ihmisten blogeja, katso positiivisten ihmisten Youtube-videoita jne.). Positiivinen asenne ja iloisuus tarttuu, joten positiivisten ihmisten ympäröimänä olet varmasti itsekin positiivisempi. Sama pätee myös, jos ympäröit itsesi negatiivisilla ihmisillä.

Varaa enemmän aikaa itsellesi

1. Aloita säännöllinen lenkkeily tai salitreeni. Vain lenkkipolku / puntit, musiikkisi ja sinä.

2. Laita puhelin pois tuntia ennen nukkumaan menoa ja sulla on aikaa itseksesi rauhoittua yöpuulle. Tän ajan voi käyttää kirjan lukemiseen, päiväkirjan kirjoittamiseen, positiivisten asioiden listaamiseen tai vaikka musiikin kuunteluun. Somen selaaminen ja viesteihin tai sähköposteihin vastaaminen ei oo omaa aikaa, siinä sä oot kokoajan kanssakäymisessä muiden kanssa, vaikka fyysisesti olisitkin yksin.

3. Aloita uusi harrastus - ihan itse. Oli intohimosi sitten lähteä kokeilemaan vaikka joogaa, spinningiä, saven valamista tai helmikirjailua, niin se on aika, jolloin saat keskittyä itse siihen omaan tekemiseesi. Toki esimerkiksi ryhmäliikuntatunneilla ja kursseilla on muitakin, mutta ainakin noilla ryhmäliikuntatunneilla saat keskittyä musiikkiin ja siihen omaan tekemiseesi.

4. Varaa kalenteristasi viikottain tunti tai pari ihan vain itsellesi. Se voi olla joka viikko sama aika tai joka viikko eri aika, kunhan viikottain varaat sen ajan itsellesi, etkä sovi siihen mitään muuta. Kirjoita kalenteriin ylös, koska se oma aika on, niin et unohda antaa itsellesi sitä aikaa. Varsinkin, jos sun elämä on kiireistä ja aikataulutettua, niin tämä voisi olla hyvä keino antaa enemmän aikaa itselle mieluisaan tekemiseen.

13

Säästä rahaa tulevaisuutta varten

1. Jos tiedät, mitä varten säästät sitä rahaa, selvitä tai arvoi paljonko sitä rahaa tarvitset ja tee itsellesi selkeä suunnitelma siitä, miten ja missä ajassa keräät rahat. Mulle helpoin tapa säästää rahaa on kohdella sitä kuin lainaa ja "maksaa pois" tietty "erä" säännöllisesti. Toimii varmasti muillakin! Voit myös käydä pankissa perustamassa säästämistilin tai vain kerätä ylös summan / summat, miten paljon rahaa tarvitset mihinkin.

2. Jos säästät vain pahan päivän varalle, suosittelen perustamaan säästötilin. Tilille voit laittaa esimerkiksi kuukausittain, kolmen kuukauden välein tai vuosittain jonkun tietyn summan. Tai ihan vain siirtää kuukauden lopuksi tilille jääneet ns. ylijäämärahat vuokran, ruokaostosten ja laskujen jälkeen, säästötilille.

3. Mieti, ennen kuin ostat. Laskin viime kesänä Miten selvitä ilman kesätöitä? -postauksessa, miten paljon tupakkaan kuluu vuosittain rahaa, jos polttaa askin päivässä tai askin viikossa. Samanlaisen laskun voisi suorittaa esimerkiksi kilo irtokarkkia vuodessa tai take away -kahvi viisi kertaa viikossa tyyppisesti. Samassa postauksessa totesin myös, että elä osta vain koska saat halvalla. (Tuossa postauksessa muutenkin vinkkejä rahan käyttöön ja säästämiseen!)

Syö terveellisemmin

1. Mieti, mikä sun nykyisessä ruokavaliossa on pielessä, eli mitä siinä pitäisi muuttaa. Liian paljon roskaruokaa: aseta itsellesi raja, montako kertaa viikossa / kuukaudessa syöt roskaruokaa. Liian paljon sokeria: kokeile pitää itselläsi yhtä karkkipäivää viikossa tai jopa karkkilakkoa.

2. Yritä saada lautasesi lounaalla ja päivällisellä lautasmallin mukaiseksi. Kaikki meistä on nähnyt jossain ala-asteen terveyden hoitajalla ja terveystiedon kirjoissa ne lautaset "1/4 perunaa, 1/4 lihaa & 1/2 salaattia, vihanneksia ja kasviksia" ja maitolasin ja leivän ja marjakipon jälkkäriksi.

3. Suunnittele esimerkiksi ravintoterapeutin kanssa itsellesi sopiva ruokavalio. Tää on jotain, mikä mun pitäis kyllä tehdä, mutta en varsinaisesti oo saanut aikaiseksi, eikä se tällä hetkellä oo kyllä mikään prioriteetti mulla. Ammattilaiset tietää, mikä on hyväks just sulle!

14

Kehity bloggaamisessa / valokuvaamisessa / kirjoittamisessa / piirtämisessä / leipomisessa ...

1. Lue kirjoja, katso videoita, lue blogeja ja kuuntele podcasteja aiheesta. Mä rakastan lueskella valokuvauskirjoja ja oppaita ja testata samalla niitä ohjeita ja vinkkejä, joita kirjassa on. Tällä tavalla oon oppinut valokuvauksesta paljon.

2. Seuraa muiden tekemistä. Jos rakastat bloggaamista, seuraa paljon blogeja. Jos rakastat valokuvaamista, seuraa valokuvausblogeja tai liity Facebook -ryhmiin tai käy valokuvanäyttelyssä. Jos rakastat kirjoittamista, lue.

3. Tee, kokeile, erehdy ja opi. Tää on näistä vinkeistä ehkä tärkein! Tekemällä oppii parhaiten, kantapään kautta opitut asiat ainakin muistaa. Aloita jokin harrastukseesi liittyvä haaste, valokuvaajalle esimerkiksi 365 kuvaa haaste!

Tässä siis näitä ideoita! Tuntuu, että postauksesta tuli kilometrin pituinen, mutta etten siitä huolimatta saanut kaikkea sanottavaani sanottua ja ideoita jaettua... Kiitos, jos tän jaksoit lukea!

Mitä lupauksia teit tänä vuonna? Tai millasia tavoitteita asetit itsellesi tänä vuonna? Onko susta helppoa lähteä toteuttamaan ei-konkreettisiakin tavoitteita? Tai onko vielä ideoita, miten noita tai joitain muita tavoitteita voisi konkretisoida?

2 kommenttia:

  1. Tätä postausta oli ilo lukea, paljon hyviä pointteja oot listannut! Varsinkin noi rahankäyttöön ja -säästämiseen liittyvät oli tosi hyviä ohjeita, samoin kuin toi oman ajan varaaminen, voisin itsekin sitä kokeilla että ihan konkreettisesti kirjoittais kalenteriin millon sitä omaa ja vain omaa aikaa aikoo viettää :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, ihana kuulla!! Joo, mä luulen, että se olis munkin kohdalla ainut mikä toimis :D Mä en sinänsä sitä omaa aikaa sen enempää yritä itselleni järjestää, koska mulle tää bloggaaminen on sitä omaa aikaa ja käytän tähän jo aika paljon aikaa :D Mutta suosittelen kokeilemaan :)

    Kiitos kommentistasi!

    VastaaPoista