maanantai 25. tammikuuta 2016

HOW TO GET OVER "EH, I DON'T FEEL LIKE IT"

Meille kaikille tulee varmasti välillä sellaisia päiviä ja/tai hetkiä, kun mikään ei vain huvita. Sitä tietää, että on paljon asioita tehtävänä, mutta ei vain saa aikaiseksi aloitettua. Ehkä se on juuri se tehtävien asioiden paljous, joka aiheuttaa ylitsepääsemättömän kynnyksen aloittaa - ettei oikein tiedä, mistä aloittaisi!

Mullakin on välillä ollut tuollaisia hetkiä, ettei vaan huvita tehdä mitään. Tekisi mieli vain katsella jotain Youtube -videoita tai leffoja ja syödä jotain hyvää. Mutta nykyään mulla ei ihan hirveästi ole varaa tuollaisiin hetkiin tai sitten mun pitää tehdä paljon asoita etukäteen ja näin luoda sitä aikaa ihan vain olemista varten. Välillä mun päivät alkaa aamulla kello 7 ja päättyy yöllä kello 2, koska tekemistä on niin paljon. Siks oon kehittänyt itselleni metodin, jota hyödyntämällä ei oo pitkään aikaan tullut "eh, I don't feel like it" -oloa!

624

1.1 Listaa asiat, mitkä sun pitää tehdä

Jos tuntuu, että et tiedä mistä pitäisi aloittaa, kun tekemistä on niin paljon, kirjoita siitä lista. Lista voi olla paperilla, vihkossa, kalenterissa, puhelimen muistiossa tai jossakin sovelluksessa (suosittelen Evernotea tai Wunderlistiä, jos käytätte sovellusta) - ihan mikä itsestä helpoimmalta tuntuu. Kirjoita ylös niin ne isot, kuin pienetkin asiat - imurointi, läksyt, tiskit, lääkärin ajan varaaminen, ruuan laittaminen, laskujen maksaminen, apteekissa käynti - mitä ikinä sun pitää tehdäkään.

Mua helpottaa välillä se, että jaan isot asiat pienempiin osiin. Esimerkiksi en omalle listalleni koskaan kirjoita "tee how to get over "eh, I don't feel like it" -postaus" vaan kirjotan eri riveille "ota kuvat postausta varten", "muokkaa kuvat" ja "kirjoita postaus". Tällöin saa ruksia asiat pois listalta tavallaan nopeammin; monta pientä asiaa verrattuna yhteen isoon tarkoittaa enemmän rukseja ja tuo ainakin mulle olon, että oon saanut enemmän aikaiseksi! (Yep, huijaan oikeasti itseäni näin...)

Mulla on nykyään aina mukana vihko, jossa mulla on jokaiselle päivälle omat To Do -listat, että muistan kaiken, mitä pitää päivän aikana saada aikaiseksi. Aiemmin kirjoittelin viikottaista To Do -listaa Evernoteen ja se toimi ihan hyvin, mutta jotenkin oon kokenut ton paperisen version vielä konkreettisemmaksi ja tehokkaammaksi. Olkoonkin, että se Evernote olisi vähän kevyempi raahata mukana joka paikkaan...

626

(1.2. Jos tekemistä on paljon, mieti, mikä on oleellista)

Jos kirjoittamasi lista on yhtä pitkä kuin matka maapallon ympäri, kannattaa vähän jäsennellä sitä listaa ja miettiä, mitkä niistä asioista on oikeasti olellisia ja/tai kiireellisiä ja mitkä ehtii tehdä myöhemminkin. Englannin essee pitää palauttaa huomenna, joten se on tehtävä tänään ja päätyy listallasi yhdeksi tärkeimmäksi jutuksi (merkkaa nämä tärkeät jutut vaikka eri värillä, huutomerkillä tai korostustussilla), mutta imuroinnin ehtii kaiketi huomennakin...

Joskus kannattaa myös miettiä, mitkä asioista on sellaisia, jotka teet mielellään ja mitkä taas ei oo ihan niitä lempparijuttuja. Mä oon pyrkinyt tekemään ensin ne ei-niin-kivat-mutta-pakolliset jutut alta pois ja sitten "palkinnut" itseni sillä, että kun ne on hoidettu, voin alkaa tehdä niitä mukavempia, tärkeitä asioita. Esimerkiksi läksyt ja kokeisiin lukeminen on ensin ja sitten "palkitsen" itseni antamalla itselleni luvan esimerkiksi siivota tai vaikka valmistella postauksia blogiin. Siivoaminen ja blogijutut on myös niitä tärkeitä asioita, mitkä pitää hoitaa, mutta niistä mä tykkään ja niitä jaksaa tehdä sitten myöhemminkin! Jos tekisi ensin kivat jutut, saattaa aika ja energia olla vähissä, kun pitäisi tehdä niitä ei-niin-kivoja juttuja (ja sitten ne monesti jää tekemättä).

625

2. Valitse listaltasi helpoin asia ja aloita siitä

Monesti neuvotaan, että pitäisi aloittaa siitä vaikeimmasta projektista, että siihen riittää energiaa, mutta jos aloittaminen on hankalaa, mä suosittelen aloittamaan siitä helpoimmasta pikkujutusta. Helpon jutun aloittaminenkin on helppoa ja saat ruksia ensimmäisen asian pois listaltasi - olet siis jo saanut jotain aikaiseksi!

Asioiden ruksiminen pois To Do -listalta on mun mielestä niin hieno tunne ("jes, hyvä mä, sain jotakin aikaiseksi"), että se kannustaa ottamaan seuraavan asian hoitaakseen. Sitten saa taas ruksia yhden asian pois. Helpoimman asian jälkeen voi ehkä jo valita sen haastavamman jutun sieltä listaltaan - kun on kerran tekemisen makuun päässyt. Jos kuitenkin vielä tuntuu, ettei se huvita, tee muutama helpompi juttu ensin.

627


Vaikuttaa helpolta, eikö? Myönnetään, ei se aina ihan niin yksinkertaista ole. Mutta tää on se keino, millä mä saan itseni motivoitua tekemään asioita. Kirjoitan ne ylös ja sitten yksinkertaisesti vain aloitan jostakin - ei siinä muukaan auta.

Onko teillä koskaan tuollaista oloa? Mitä silloin teette?

10 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus idea! Ite normaalisti teen vaan listan siitä mitkä pitää heti tehdä ja ja ei niin tärkeät jutut siirrän vähän myöhemmälle milloin on enemmän energiaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, toi on varmasti toimiva tapa :) Kiitos kommentistasi!

   Poista
 2. Oonkin miettiny, että miten mä voisin muistaa noi tärkeet asiat... Tänäki ku tulin kotiin, tajusin että mä unohin hissan kirjan kouluun, kun olin perjantaina poissa, joten pitäis tehä ne vanhat hissanläksyt... Hups.


  http://lumikettu.munblogi.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin... Toivottavasti tästä postauksesta oli sitten jotain hyötyä :) Kiitos kommentistasi!

   Poista
 3. Konkreettisen to do -listan kirjoittaminen nimenomaan paperille esim. kalenteriin on mulle ihan must, jos meinaan saada mitään aikaiseksi! Heti kun kirjoitan ne pienimmätkin ja vähiten aikaa vievät jutut ylös, tulee ne myös oikeasti tehtyä paljon todennäköisemmin. Ja huomattavasti tehokkaammin ja nopeammin kuin vain miettimällä että pitäisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Oon niin samaa mieltä! :) Kiitos kommentistasi!

   Poista
 4. Todellinen hyötypostaus!
  http://jjjbloggaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. Mä en varmaa vois elää ilman listoja :D tai ainakin oisin semmonen stressipeikko ettei mitään rajaa! Oon post-it-lappujen suurkuluttaja ja listaan ihan kaiken aina haha! Tosi hyödyllisiä ja kattaviakin postauksia sulla :) Tosi kiva blogi tämä!

  http://m-stay-fresh.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään! :D sama!! Oon kyllä melkoinen stressipeikko niiden post-it lappujen ja listojeni kanssakin, niin en tiiä missä kunnossa olisin sit ilman niitä :D

   Kiitos kommentistasi!

   Poista