tiistai 18. syyskuuta 2018

BUJOILUN EDUT

Tänä syksynä mietin ensimmäisen kerran bullet journalin aloittamisen jälkeen, että onko se juuri nyt mulle se kaikkein kätevin tapa hallita mun ajankäyttöä. Kokeilinkin jopa viikon verran bujon rinnalla Googlen sähköistä kalenteria, mutta koko tuon viikon ajan huomasin perustelevani itselleni, miksi se bullet journal on kuitenkin parempi vaihtoehto ja löysin bujoilusta monenlaisia etuja. Haluan myös jakaa nämä ajatukset teidän kanssa.

bullet journal

bujoilu

Ensinnäkin - jos mun bullet journal tällaisenaan ei ole juuri nyt kätevä tapa hallita mun ajankäyttöä niin silloin mä voin muuttaa systeemiä. Voin tehdä erilaisia viikkoaukeamia, voin toteuttaa bujoani minimalistisemmin, voin jättää värit vähemmälle tai voin muuttaa esimerkiksi mun calendexin perinteisemmän malliseksi tulevaisuuslokiksi.

Sehän bullet journalissa on parasta! Voin muuttaa sitä silloin, kun elämäntyyli sitä vaatii. Aikomus onkin seuraavaksi kokeilla vähän eri tyylistä viikkoaukeamaa. Aiemmin kun olen jakanut menot koulun, töiden ja henkilökohtaisten mukaan, mutta seuraavaksi haluan tehdä selkeämmän jaon siitä, mihin kellonaikaan menot on. Yritän näin nähdä paremmin, milloin esimerkiksi koulu tai työt menee päällekkäin ja miten voisin järjestää asian paremmin.

Yhtenä ongelmana pidin myös sitä, miten aikaavievää on merkata joku meno bujoon. Koska haluan merkitä sen tietyllä tavalla calendexiin ja todennäköisesti sitten vielä eri kynillä viikko- ja/tai kuukausiaukeamalle, se vie oman pienen hetkensä. Totesin kuitenkin, että myös sähköiseen kalenteriin menojen merkkaaminen vie aikaa ja otin käyttöön postit -laput. Kun esimerkiksi koulussa sovitaan palavereita, merkkaan ne nopeasti vain ensimmäisenä käteen sattuvalla kynällä postitille ja kotona sitten ajan kanssa siitä calendexiin ja muille sivuille.

Oon myös kokenut, että koulun osalta on välillä hankala nähdä asioita pidemmälle, kun yritetään esimerkiksi sopia viikottaisia palavereita jonkin projektitiimin kanssa. Calendexista näkee vain, että jollain päivällä on jokin meno, mutta sitten pitää selata sivuja ja etsiä milloin se meno on. Tähän kehittelin kaksi ratkaisua, joista toista kokeilen ensin. Kokeilen nyt piirtää valmiiksi jo muutaman viikon eteenpäin ja tehdä hyvissä ajoin myös seuraavan kuukauden aukeamia. Jos se ei helpota tarpeeksi, vaihdan calendexin perinteiseen futurelogiin, josta näen heti samalla sivulla kaikki saman kuukauden menot.

bullet journal hyöty

bujoilun edut

Testiviikkoni aikana totesin myös, että en kyllä tarvitse mun elämään enää yhtään mitään sähköistä. Vaikka sähköisessä kalenterissakin on puolensa ja se esimerkiksi kulkee helposti taskussa mukana, vietän mielestäni kuitenkin jo ihan tarpeeksi aikaa ruudun ääressä. Töissä tulee tuijotettua kassan ruutua, iso osa kouluhommista tehdään koneella ja lisäksi kirjoittelen tätä blogia. Tietysti selaan myös Instaa, katson Netflixiä ja ties mitä muuta.

Bullet journal on ihana tauko tuosta kaikesta. Ihanaa kirjoittaa käsin paperille ja näpertää ja askarrella jotain kaunista omin pikku kätösin. Sähköistäkin kalenteria voi toki esimerkiksi värikoodata ja tarkemmalla tutkailulla varmasti myös muuten personalisoida, mutta on tällaisessa paperissa ja kynässä ihan oma fiiliksensä. Oon muutenkin sellainen askartelijatyyppi, että tää sopii mulle niin hyvin!

Käsin kirjoittaminen myös tehostaa asioiden muistamista. Ihmisen aivot muistavat asioita paremmin, kun asiat on kirjoitettu ylös. Hassua sinänsä, koska se ylös kirjoittaminen yleensä poistaa sen muistamisen tarpeen, mutta näin me vaan toimitaan. Itse ainakin muistan myös paremmin, kun kirjoitan ne jutut käsin enkä koneella. Toimii niin ajanhallinnan kuin opiskelunkin kanssa!

Lisäksi kun bullet journaliin kirjoittaa to do listalle saman jutun monta kertaa, sen joskus myös saa aikaiseksi. Sähköisessä kalenterissa tai to do listassa tehtävän voi jättää helposti vain roikkumaan ja klikata muistutukset pois, mutta kun bullet journalissa joutuu aina siirtämään sitä tehtävää eteenpäin seuraavalle viikolle ja taas seuraavalle viikolle ja taas seuraavalle viikolle, lopulta toteaa, että on vain helpompi tehdä se asia, kuin kirjoittaa se taas uudelleen ensi viikolle. Toisaalta, jos sen saman tehtävän on kirjoittanut listalleen jo kuutena viikkona peräkkäin eikä vieläkään ole pienintäkään aikomusta toteuttaa sitä, tulee ehkä mietittyä, onko kyseinen tehtävä sulle tärkeä ollenkaan.

Eli ainakaan sähköinen kalenteri ei ole mulle parempi vaihtoehto kuin bullet journal! Perinteistäkään kalenteria en enää edes harkitse, koska vaikka niissä olisi toisaalta ehkä helppo aikatauluttaa omia menoja, bullet journalissa on paljon helpompi pitää to do listoja, pakkauslistoja, idealistoja ja muita muistiinpanoja, joille ei tavallisissa kalentereissa ole tilaa lainkaan.

Pysynpä siis jatkossakin bullet journalissani!

Käytätkö sä mielummin paperista vai sähköistä kalenteria?

4 kommenttia:

  1. Ihana bujo! Rakastan kattoa kaikkien bujoja ja haaveilen omasta mutta oon liian perfektionisti ja liian lahjaton tekemään sellaista kun haluaisin :'D

    https://www.lily.fi/blogit/janita-johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mustakin on ihana katsella muiden :D Ja hei harjottelemallahan sen vaan oppii, ei muuta kun kokeilemaan :)

      Poista
  2. Bujo on yksi parhaista asioista, mihin olen päättänyt ryhtyä.

    VastaaPoista