lauantai 16. kesäkuuta 2018

100 VINKKIÄ BUJOILUUN - OSA 1

Viime aikoina oon työstänyt uutta bullet journal -aiheista postaussarjaa ja tänään pääsen julkaisemaan sen ensimmäisen osan! Aion siis jakaa teidän kanssa 100 erilaista vinkkiä bujoiluun 10 eri postauksessa. Osasta näistä oon maininnut aiemminkin, mutta halusin koota kaikki vinkit yhteen sarjaan helposti löydettäväksi.

Osa sarjan vinkeistä on käytännönläheisempiä ja osa liittyy ennemminkin ajatuksiin bullet journalista. Tässä ekassa osassa puhutaan vähän bujon aloittamisesta sekä bujoiluun liittyvistä asenteista. Seuraavassa osassa kerron mun ajatuksia käsialasta sekä käytännöllisistä vinkeistä siihen, miten bujosta löytää ne tärkeät jutut.

Sarjan kolmas osa liittyy bujon henkilökohtaisuuteen ja neljännessä puhutaan inspiraatiosta sekä bujon kalenteriosuudesta. Viidennessä osassa vinkkaan erilaisista hyödyllisistä sivuista bujossa ja kuudes osa liittyy muunmuassa vihkosta toiseen siirtymiseen. Seitsemäs osa liittyy välineisiin ja kahdeksannessa kerron erilaisia vinkkejä bujossa tehtyihin virheisiin liittyen. Yhdeksäs osa listaa lisää käytännönvinkkejä sekä ajatuksia to do listoista ja lopuksi sarjan viimeisessä osassa puhutaan bullet journalista ja mielen hyvinvoinnista. Mitä osaa odotat eniten?

bullet journal vinkkejä

1 | Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa toteuttaa bullet journalia. Bullet journalin alkuperäinen idea oli hyvin yksinkertainen ja bujo oli vain keino kiireiselle miehelle nopeasti, mutta organisoidusti kirjoittaa ajatuksiaan ylös. Sen jälkeen bullet journalin ympärille kehittnyt yhteisö on luonut monta erilaista tapaa toteuttaa bullet journalia, eikä tässä tosiaan ole oikeaa tai väärää. Tärkeintä on, että bujosi toimii just sulle!

2 | Sivujen järjestyksellä ei ole mitään väliä. Bullet journalissa parasta on se, että voit aina kääntää seuraavan sivun ja tehdä siihen minkä tahansa listan, aukeaman, piirroksen, kalenterin, muistiinpanon tai mitä ikinä keksitkään. Bujon alkuun kannattaa tosin tehdä sisällysluettelo, että kaikki olennainen löytyy helposti, mutta järjestyksellä ei ole väliä!

3 | Voit aina kääntää tyhjän sivun. Kuten jo mainittu, voit aina kääntää tyhjän sivun. Tämä tarkoittaa sitä, että jos jokin epäonnistuu, voit aina kääntää tyhjän sivun. Jos keskellä viikkoa alkaa tuntua siltä, että nykyinen viikkoaukeamasi on ihan kamala eikä se toimi, voit kääntää sivua ja tehdä uuden. Perinteisessä kalenterissa tämä ei onnistu!

4 | Tekemällä oppii. Kukaan ei ole loistava bujoilija ensimmäistä sivua toteuttaessaan! Bujon aloittamista ei kannata jättää sen takia, että et muka osaa. Et voi osatakaan, jos et opettele!

5 | Aloita pienesti. Pidä bullet journalisi alkuun yksinkertaisena ja lähde pienin askelin kokeilemaan bujoilua. Jos siltä tuntuu, voit myöhemmin lisäillä erilaisia träkkereitä, kokoelmia ja koristeluja bujoosi. Jos simppeli tyyli toimii sulle parhaiten, pitäydy siinä!

vinkkejä bujoiluun

bullet journal suomi

6 | Kokeile erilaisia tyylejä ja tekniikoita ja löydä sitä kautta oma tyylisi. Jos oma tyyli ei tule kynän päästä automaattisesti, kannattaa kokeilla erilaisia tyylejä ja tekniikoita ja miettiä, mitkä niistä toimivat omanlaisimmilta. Voit myös yhdistellä tyylejä ja luoda näin ihan omannäköisesi bujon! Mä jaoin hiljattain vinkin 7 eri tekniikasta kokeiltavaksi bullet journalissa, sieltä voi löytyä ideoita!

7 | Älä vertaa itseäsi muihin. Niinkuin muillakin elämänalueilla, myöskään bujoilussa ei kannata liikaa verrata itseään muihin. Jos aloitit viime viikolla lenkkeilyn, olisi epäreilua verrata sinua maratonjuoksijoihin, jotka ovat treenanneet vuosia. Älä siis vertaa itseäsi bujoilunkaan suhteen muihin.

8 | Vertaa nykyisyyttäsi omaan menneisyyteesi. Vaikka toisiin ei kannatakkaan vertailla, suosittelen vertaamaan sun bujoa tänään sun bujoon kolme kuukautta sitten tai vuosi sitten. Huomaat taatusti, miten paljon oot tuossa ajassa kehittynyt!

9 | Sun elämä muuttuu ja bujo voi ja sen pitääkin muuttua siinä mukana. Sun viikkoaukeamien ei tarvitse näyttää joka viikko samalta. Ja jos kesälomalla et tarvitse niitä lainkaan, niitä ei tarvitse tehdäkään! Bullet journalin hienous on se, että voit joka vuosi, kuukausi, viikko ja päivä muuttaa sitä oman elämäntilanteesi mukaan just sun tarpeisiin sopivaksi!

10 | Bullet journaleita on yhtä monta erilaista, kuin bujoilijoitakin. Sun bullet journalin ei tarvitse tai kuulu näyttää samalta kuin mun tai kenenkään muunkaan. Sun bullet journalin kuuluu näyttää juuri sun bullet journalilta, eikä miltään muulta!

6 kommenttia:

  1. Puhtaalta sivulta alottaminen on just se paras juttu bujossa! Nyt, kun siirryn uuten vihkoon vanhan täytyttyä, on ihana kokeilla erilaisia tyylejä ja tapoja vanhoihin tuttuihin listoihin ja sivuihin. Jos vaikka joku toimisi vielä paremmin!

    🖤:llä valoloytyy.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä!! Niimpä, teen tota samaa kanssa aina, kun vaihdan uuteen vihkoon :)

      Poista
  2. Mäkin olen osa-bujoilija, tarviin "oikean" kalenterin, koska tarviin työssäni paljon aikataulusta ja suunnitelmallisuutta. Bujo kuitenkin toimii mulla paremmin just muistilistana tehtäville asioille, haaveille, paikoille missä olis joskus kiva käydä jne. Itse olen niin pedantti että mua hieman välillä närästää se, kun just alottaa uuden sivun kun haluaisin kokonaan alottaa alusta ja repiä sivuja välistä :'D
    Mut näitä sun bujoilujuttuja on ollut tosi kiva lueskella (vaikka en oo kommentoinutkaan) ja innolla odottelen sun postaussarjaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalenterin ja bujon yhdistelmäkin on hyvä vaihtoehto, jos se toimii just sulle! Mäkin itseasiassa aloitin bujoilun niin, että käytin vielä samaan aikaan tavallista kalenteria.

      Ja hei ei kannata repiä niitä sivuja irti! Epäonnistumiset ja harjoittelu, kokeilu ja testaaminen on osa bujoilua ja kuuluvat prosessiin!

      Ihana kuulla, että odotat sarjaa, mukava kirjoitella niitä seuraavia postauksia sitten :)

      Poista
  3. Bujoilu kuulostaa minusta mielenkiintoiselta ja miellyttävältä tavalta toteuttaa itseään. Olen itse vain niin perfektionisti, että repisin epäonnistuneet sivut irti jatkuvasti & turhautuisin. En myöskään muistaisi hyödyntää sitä. On kuitenkin ihana katsoa muiden onnistuneita bujoilu-vihkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on just sitä! Bujoiluhan ei toki toimi kaikille, mutta kannattaa sitä kokeilla :) Ja sivuja ei kannata repiä irti! Oon itsekin todellinen perfektionisti, mutta bujon kanssa oon oppinut päästämään siitä jonkin verran irti. Bujoiluun kuuluu sellainen harjoittelu, oppiminen, kehittyminen, kokeilu ja osaltaan myös mokailu - se ei ole täydellistä, vaan se on käsillä tehtyä ja sun näköistä hommaa :)

      Poista