maanantai 18. kesäkuuta 2018

20 JUTTUA TEHTÄVÄKSI KESÄLOMALLA

Onko susta koskaan tuntunut kesäloman tai minkä tahansa loman jälkeen siltä, että koko loma meni ohitse yhdessä hujauksessa, etkä ehtinyt käydä missään tai tehdä mitään? Makasit vain kotona ja katsoit telkkaria? Niin mustakin ja inhoan sitä tunnetta!

Mä otinkin tälle kesälle 4 projektia, joihin aion keskittyä kesän aikana. Nämä on niitä juttuja, joihin mulla ei ole ollut aikaa, kun opiskelee täysipäiväisesti ja käy töissä. Halusin myös jakaa muutaman idean teille, jotka voitte tehdä loman aikana, niin tulee aika käytettyä hyödyksi. Jos siis et halua koko lomaa maata tekemättä ja ajattelematta mitään, tässä tulee 20 asiaa, jotka voit tehdä!

kesäloma

1 | Siivoa sähköposti. Talven aikana sähköpostikansio on täyttynyt varmasti vaikka mistä, joten nyt on korkea aika siivota sähköpostikansio! Monissa sähköposteissa postit pystyy järjestämään erilaisiin kansioihin ja kaikki turha kannattaa tietysti poistaa. Samalla kannattaa poistua kaikilta turhilta tai ärsyttäviltä postituslistoilta.

2 | Siivoa vaatekaappi. Mä tykkään käydä vaatekaapin vähintään kerran tai pari vuodessa läpi. Tyhjennän kaiken pois vaatekaapista ja käyn jokaisen vaatteen läpi: järjestelen ne uudelleen kaappiin ja myyn, lahjoitan tai kierrätän kaiken tarpeettomaksi jääneen. Uudelleen järjestelty vaatekaappi, jossa on vain vaatteita, joita oikeasti käytät, helpottaa usein arkea niin paljon!

3 | Siivoa rahapussi. Koska oot viimeksi käynyt läpi sun rahapussin ja tyhjentänyt sieltä turhat kuitit, kauppalistat, vanhentuneet kupongit ja kaiken muun pienen, jota rahapussiin helposti kerääntyy? Olisko nyt korkea aika?

4 | Järjestä työpöytä. Talven kiireiden keskellä on työpöydälle voinut jäädä kaikenlaista sotkua, kahvitahraa, paperipinoja, kuivuneita kyniä ja ties mitä. Kesäloma on hyvää aikaa järjestää työpöytä taas kuntoon syksyä varten!

5 | Hankkiudu eroon turhasta tavarasta. Kotoasi löytyy varmasti muutakin läpikäytävää, kuin vaatekaappi. Mulla on muutamat lipastot, jotka aion käydä läpi tänä kesänä. Toiset niistä itseasiassa jo kävin läpi! Heitin pois kaikken turhan ja järjestelin loogisemmin kaiken tärkeän.

6 | Siivoa nurkat. Siivoa ne jutut, joita ei viikottaisissa tai kuukausittaisissa siivousrutiineissa tuu huomioitua. Pese ikkunat, tyhjennä pesukoneen nukkasihti, pyyhkäise jääkaapin hyllyt tai pese peitot ja tyynyt. Mun kesän projektilistalta löytyy itseasiassa kaikki nuo edellä mainitut.

7 | Siivoa puhelin ja tietokone.  Kodin siivoamisen lisäksi välillä on hyvä siivota meidän digitaalisia tiloja. Poista työpöydältä turhat tiedostot, järjestele tiedostot kansioihin, poista puhelimesta ne 99 epäonnistunutta selfietä ja kaikkien turhien sovellusten asennus. Välillä voi olla myös hyvä idea putsailla tietokoneen näppäimistöä tai puhelimen näyttöä!

loman projektit

8 | Hoida ne jutut, joita oot lykännyt. Tiedät kyllä mitä tarkoitan. Ne ärsyttävät pienet jutut, joita oot siirtänyt to do listalla vaan eteenpäin ja jättänyt ihan viimeiseksi prioriteetiksi.

9 | Opettele jotain uutta. Opettele vaikka uusi kampaus Pinterestin tutoriaaleilla, testaa esimerkiksi uutta diy-tekniikkaa YouTube-videoiden avulla tai opiskele jotain uutta kieltä Duolingo-sovelluksessa!

10 | Testaa uutta reseptiä. Lomalla on ehkä paremmin aikaa olla keittiössä, joten tämä on hyvä aika testata uutta reseptiä tai kokeilla leipoa jotain, mitä et oo koskaan ennen leiponut.

11 | Lue kirjoja. Fiktioon perustuvat kirjat saattavat auttaa luovien ideoiden keksimisessä, kun taas ei-fiktioon perustuvista kirjoista voi olla konkreettisempaa hyötyä. Löydä jotain uutta luettavaa ja kehitä itseäsi!

12 | Kuuntele podcasteja. Podcastit voivat olla välillä parempaa ja kehittävämpää kuunneltavaa kuin vain musiikki. Mä tajusin hiljattain, että podcasteja löytyy nykyään myös Spotifystä ja haluan ehdottomasti löytää sieltä jonkun kivan kuunneltavan!

13 | Ota yhteyttä niihin ihmisiin, joiden kanssa et ole ollut yhteyksissä hetkeen. Laita viestiä, soita tai ota yhteyttä somen kautta vanhoihin kavereihin tai sukulaisiin, joiden kanssa et ole ollut yhteyksissä hetkeen. Käy moikkaamassa isovanhempia tai vietä huvipuistopäivä serkkujen kanssa.

14 | Tutki kotipaikkakuntaasi. Löytyykö kotipaikkakunnaltasi kaunis puutarha, kiinnostava museo, kaunis kahvila, mielenkiintoinen taidenäyttely tai jotain muuta, jossa olet halunnut käydä, mutta et vain ole ehtinyt? Ota kesäloman missioksi käydä läpi mahdollisimman monta näistä!

15 | Opettele uusia rutiineja. Onko sulla jotain tapoja, joista haluaisit eroon tai jotka haluaisit opetella? Lomalla on hyvä keskittyä näihin! Jos olet esimerkiksi halunnut alkaa juomaan aamulla lasin vettä ennen kahvia, ota tavoitteeksi luoda siitä loman aikana sellainen tapa, että arkena se tulee ihan luonnostaan.

tekemistä lomalle

16 | Ota some haltuun. Some on monelle nykyään työ tai väline työn saamiseen. Se voi olla myös paikka tavata uusia ihmisiä tai saada näkyvyyttä omalle yritykselle tai projektille. Loman aikana voit ottaa aikaa panostaa sun sosiaaliseen mediaan. Tuota uutta sisältöä (olipa kyse kuvista, videosta, tekstistä tai jostain muusta), opiskele uusia trendejä ja tekniikoita, suunnittele feediä ja päivittele aktiivisesti.

17 | Aloita päiväkirja. En nyt tarkoita sellaista ekaluokkalaisen päiväkirjaa, jossa lukee "rakas päiväkirja, tänään oli ihan tylsä päivä, koska äiti ei ostanut irtokarkkeja ja satoi vettä", vaan vähän reflektoivampaa tekstiä. Pura sun ajatuksia paperille, pohdi sun elämäntilannetta, fiiliksiä ja tavoitteita. Vaihtoehtoisesti voit aloittaa myös pari riviä päivässä -päiväkirjan, johon kirjoitat jotain pinnallisempaa parin rivin verran joka päivä vaikkapa viiden vuoden ajan.

18 | Digital detox. Mulle on joka kesäinen rutiini olla muutama päivä mökillä ilman nettiä ja ilman kännykkää. Lähestulkoon ainakin. Saatan illalla laittaa viestiä äidille tai soittaa poikaystävälle (jos hän ei ole mukana mökillä), mutta päivät olen mökillä mielelläni isovanhempien tai

19 | Kasaa uusi soittolista. Uusi soittolista piristää siivouspäiviä, ajomatkoja ja lenkkipolkuja. Kuuntele siis uutta musiikkia ja kasaa sun lemppareista uusi soittolista!

20 | Rentoudu tekemättä mitään. Loman kuuluu kuitenkin tuntua lomalta ja vaikka olisikin to do listalla asioita, joita haluaa saada aikaiseksi, pitää välillä myös antaa kehon ja mielen levätä!

Mitä sä aiot tehdä tänä kesänä?

4 kommenttia:

 1. Mä voisin ihan hyvin lisätä omaan tehtävä listaani kohdat 1-7 ja toi kohta 13 on myös hyvä. Oon ite hyvin kauan miettiny pariin tyyppiin yhteyden ottamista, mut se mun ujous iskee liian lujaa aina kun asiaa mietin xd

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että löytyi hyviä kohtia listalta! Ujous on tuttu tunne mullekin, mutta niinä hetkinä yritän aina miettiä, että mikä on pahinta, mitä voi tapahtua - yleensä se auttaa :)

   Poista
 2. Hyvän listan olet kirjoittanyt. Meidän nurkatkin varsinkin pitäisi järjestellä ja siivota. Kuuman kevään ja siitepölyn takia jai ikkunatkin pesemättä, mutta otan sen nyt kesälomalla asiakseni.

  VastaaPoista