keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

HOW TO SURVIVE WITHOUT A SUMMER JOB ?

305

Mä itse oon niin onnekkaassa asemassa että onnistuin kuin onnistuinkin saamaan kesätöitä, vaikka taisin keväällä ehtiä jo bloginkin puolella tuskailla, ettei mahdollisista työnantajista ole juuri kuulunut. Kaikki ei kuitenkaan oo yhtä onnekkaita kuin mä tänä vuonna olin, eikä kaikki halukkaat varmasti ole saaneet kesätöitä. Ajattelin kertoa tässä postauksessa mun parhaat vinkkini (& vanhat perinteiset keinot), miten selvitä kesästä ilman duunia; niin säästämisvinkkejä kuin rahantienaamiskeinojakin!

Tuntuu vähän vaikealta kirjoittaa raha-asioista ja erityisesti tuon extra-kohdan sanominen oli vähän vaikeaa, mutta halusin silti jakaa nämä asiat teidän kanssa. Tarkoitukseni ei ole loukata ketään millään näistä eikä pahoittaa kenenkään mieltä. Osa vinkeistä koskee lähinnä niitä, jotka asuvat vielä vanhempiensa luona, mutta esimerkiksi kohdat 2. & 3. ovat erityisen hyviä niille, joilla on oma katto pään päällä. Toivottavasti joku hyötyy tästä postauksesta jotain!

303

1. Vältä ulkona syömistä. Tää on melko itsestään selvää, mutta totean kuitenkin, että kotona itse tehty ruoka tulee halvemmaksi kuin ravintolassa syöminen. Monesti myös silloin, vaikka kävisitkin vain jossain pikaruokalassa syömässä muutaman euron hampurilaisaterian - kotona tehty ruoka olisi (paitsi mahdollisesti puhtaampaa ja terveellisempää myös) halvempaa. Iso hintaero on myös kauppojen valmisruoilla (jos kaipaat helppoutta) ja ravintoloiden / kahviloiden ruoilla. Esimerkiksi valmiin voicroissantin saa usein lähikaupan paistopisteestä tuoreena muutamalla kymmenellä sentillä, kun taas kahvilassa vastaavan hinta voi olla jopa kolmin- tai nelinkertainen. Kahviloissa myös kahvi on erityisen kallista, joten sekin tulisi halvemmaksi tehdä kotona. Erikoiskahveja saa helposti tehtyä kahvikoneilla, jotka voivat pidemmän päälle olla itsensä takaisin maksavia sijoituksia!

2. Kannattaa suosia isompia pakkauskokoja. Jos ostat jotain, jota tiedät tarvitsevasi jatkossakin (esim. terveyssiteitä, shampoota, leipää, pattereita, juotavaa tai nenäliinoja) isompi pakkaus kerralla tulee pääsääntöisesti halvemmaksi. Hintoja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota kilohintaan tai kaksi yhden hinnalla -tarjouksiin. Joskus tarjoukset mahdollistavat myös sen, että kahden tuotteen ostaminen tulee halvemmaksi kuin yhden.

3. Älä osta muovipusseja. Jos kaupan muovipussit maksavat n. 20 senttiä, niihin upoaa useampi euro jo muutamassa viikossa (riippuu tietysti paljonko niitä tarvitsee). Kannattaa ostaa ennemmin euron tai muutaman kangaskassi ja käyttää jatkossa vain sitä tai käyttää reppua ostosten kuljettamiseen. (Reppu on myös selkäystävällinen vaihtoehto & kestokassit ympäristöystävällisiä!)

4. Kerää pullot talteen. Suosituilta illan viettopaikoilta löytää varmasti sunnuntaiaamuisin tölkkejä ja pulloja useiden eurojen arvosta. Kohtuu helppoa rahaa minusta. Jos kuitenkin olet laiska (niinkuin minä) etkä halua mennä niitä keräilemään, niin säästä edes omat pullosi ja tölkkisi sekä tarjoudu huolehtimaan kavereiden tyhjistä pulloista ja tölkeistä, jos he aikovat heittää ne maahan. Itse ostamillasi pulloilla et tienaa mitään, mutta saat vähän käyttämääsi rahaa takaisin.

304

5. Älä osta vain koska saisit halvalla. Jos löydät hyvän tarjouksen, kannattaa se toki hyödyntää, jos oikeasti tarvitset pilkkahintaista tuotetta. Mulla on ollut paha tapa ajatella, että "eipä se haittaa, jos ostan tämän ja jää käyttämättä, kun tää on niin halpa" ja että "euro sinne tänne, ihan sama", mutta oikeasti, jos ostaa paljon niita halpoja mutta turhia juttuja, alkaa valua useampi euro hukkaan ja sitten sillä on jo merkitystä. Vaatteita ostaessa saatoin ennen ostaa jotain vähän sinne päin, kun en ekasta kaupasta löytänyt mun hintaluokkaan sopivaa tuotetta just sellasena kuin halusin sen, mutta nyt vanhemmiten oon todennut, ettei niitä jotain sinne päin -vaatteita tule käytettyä, joten se on ihan turhaa rahan haaskausta. Nykyään maltan odottaa, että löydän juuri sen mitä haluan (sellaiseen hintaan kuin haluan), ennenkö sijoitan rahani siihen. Vaatteet kannattaa myös sovittaa ennen kuin ne ostaa - tarjouksesta huolimatta ikävä huomata kotona, ettei ne viiden euron shortsit mahdukaan päälle...

6. Jos kuitenkin huomaat kaappiesi olevan pullollaan käyttämättömiä tavaroita - myy ne. Perinteisillä kirpputoreilla tai sitten esimerkiksi facebookin kirppisryhmissä (siellä säästäisit pöydän hinnan) voit saada kaupaksi tavaraa, jota et itse tarvitse. Esimerkiksi sataan kertaan katsotut dvd:t, ne tarjouksessa ostetut mutta käyttämättä jääneet tai liian pienet vaatteet ja vuosia kaapissa lojuneet pelit ja lelut kannattaa myydä pois. Voit miettiä, montako teepaitaa, pikkulaukkua tai puhelimenkuorta oikeasti tarvitset ja luopua niistä ylimääräisistä. Itse siirrän aina ylimääräiset vaatteet pikkusiskoille ja jotain mitä he eivät ole huolineet, olen myynyt facebookin kautta pois.

7. Kirpputorit (niin oikeatkin kuin netissäkin järjestetyt) toimivat myös toisin päin! Myymistäsi tavaroista ansaitsemillasi rahoilla voit ostaa uusia tavaroita, joita tarvitset enemmän. Varsinkin kalliimpia hankintoja kannattaa etsiä ensin käytettynä; monet mun kameran lisätarvikkeet ja pari objektiivia on löytynyt nettihuutokaupasta ja facebookista tosi hyvään hintaan!

8. Tee pieniä töitä kotona (jos asut vielä kotona) / naapureilla / sukulaisilla. Tämä on se niin perinteinen, mutta silti niin toimiva keino, että pakko muistuttaa kaikkia siitä! Kotona tekemistäsi kotitöistä saatat saada jo viikko- tai kuukausirahaa tms., mutta voit tarjoutua tekemään ns. isompia hommia kuten ruohonleikkuu tai puutyöt - jos ne eivät jo lukeudu kotitöihisi. Voit myös kysyä naapureilta tai sukulaisilta, josko he tarvitsisivat apua siivouksessa, ikkunoiden tai mattojen pesussa, ruohikon leikkuussa, koiran ulkoiluttamisessa tai lastenhoidossa. Vaikka et aluksi saisikaan hommasta palkkaa, kun teet sen hyvin voit saada enemmän vastuuta ja sitä kautta myöhemmin ehkä myös palkkaa. Saat myös työkokemusta, mikä kannattaa mainita ensi kesän töitä hakiessa. Mä käyn aina välillä lapsenvahtina tuttavaperheellä tai serkuilla ja saan siitä vähän rahaa.

EKSTRA:

9. Lopeta tupakointi. En yritä tässä nyt moralisoida ketään tai painostaa lopettamaan (en pidä tupakan poltosta, mutta en minä ole mikään puuttumaan lukijoideni tupaikoimiseen). Kaikki tiedätte, että se on epäterveellistä, mutta oletteko koskaan laskeneet kuinka kalliiksi se tulee kuukaudessa tai vuodessa? Jos polttaa askin päivässä (askin, jonka hinta on 5 euroa), kuluttaa tupakoimiseen vuodessa 1780 euroa. Jos polttaa (saman hintaisen) askin viikossa, kuluttaa tupakoimiseen vuodessa 260 euroa, mikä on sekin aika iso raha. 


Oliko tästä ehkä apua jollekin? Mitkä on teidän parhaat keinot tienata ylimääräistä / säästää rahaa?
Jos teille tulee mieleen vielä jotain, mitä en maininnut, kertokaa se kommenteissa!

16 kommenttia:

  1. + sekin vielä too extra kohtaan et tupakan hinta nousee vissiin eurolla? et seki vielä kallistuu. Nykyäänhän sitä paitti harvemmin muutenkaan saa askia 5e tai sit oon vaan kattonu vierestä kavereita, jotka ei polta mitään tollasia :DD

    EI MUTTA. Tän tyyppiset postaukset on aina kivoja, varsinkin, kun ite mietin et miten voisin rahaa säästää. Jotkut kohat on tietenkin hankalampia - esimerkiks kirppareilla myyminen, oon kuullu liikaa huonoa palautetta, yh - joten niitä on hankala toteuttaa tietenkin. Mutta niin :D Kiva postaus, tykkään just tän tyyppisistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en tosta osaa sanoa, mutta se on kyllä totta että 5e aski alkaa olla jo halpa...

      Kiva että tykkäät. Ja musta kanssa ne kirppikset voi olla välillä vähän hankalia, mutta fb kirppistely on kätevää; otat kuvia, laitat ne nettiin ja odotat että joku kiinnostuu. Yleensä kannattaa myydä tavaroitaan sellaisessa fb ryhmässä, missä on vain lähialueen ihmisiä, jos ei halua ylimääräistä stressiä ostettujen tavaroiden toimittamisesta ja rahan saamisesta oikeasti.

      Kiitos kommentistasi!

      Poista
  2. Toi muovipussit on oikeasti tosi hyvä kohta ja säästää samalla luontoa! En oo ymmärtänyt, että jokainen muovikassi maksaa tosiaan sen 20senttiä ja viikossa saattaa mennä rahaa jo muovipusseihin useampi euro. Kukaan ei kaupan kanssalla ilmoita kassin hintaa (paitsi suomalainen kirjakauppa) ja siksi se tuntuu ainakin ittelleni ilmaselta. Suomalaisessa aina kysytään haluaako mupvipussin ja kertoo hinnan. Ainakin itse siinä kohtaa tajuan, että toiseen kassiin mahtuu. Nyt kun itse näppäilee kuitin kassalla niin kiitän mielessäni niitä, jotka ottavat oman kassin mukaan - säästyy rahaa, vaivaa ja luontoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, itsekin havahduin asiaan vasta tässä muutama päivä sitten, en oo aiemmin tajunnut. Jotkut muovipussit voi muuten olla halvempiakin ja jotkut kalliimpia, mutta siinä 20 sentin hujakoilla taitaa hinnat liikkua. En muuten usko, että esim. vaatekaupat tms. veloittavat muovikasseista, mutta ruokakaupoilla on tapana niin tehdä.

      Kiitos kommentistasi! :)

      Poista
  3. Tää oli tosi hyvä postaus eikä vaan täynnä sellasia itsestäänselvyyksiä. Kirjotat tosi hyvin!

    Tuli tosta ekasta kuvasta mieleen yks vinkki, nimittäin kuitit todellakin kannattaa säästää ja käydä ne läpi kuun lopussa - laskeskella vaikka kuinka paljon on mennyt kaikkeen tarpeettomaan, mulla ainakin havahduttaa ajattelemaan enemmän sillä tapaa miten ne pienetkin summat kasaantuu melko isoksi kun niitä "pieniä" juttuja ostelee kuukauden mittaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Minna! Mä vähän pelkäsin, että olisi liikaa itsestäänselvyyksiä tässä, koska muutamat noista jutuista on jo kaikille tai ainakin monille tuttuja, mutta hyvä jos en vain toistanut kaikkien muidenkin ideoita :D !

      Jep muuten toi on ihan totta! Itsehän aloitin tänä vuonna projektin, että otan jokaisesta ostoksesta sen kuitin talteen & kirjaan taulukkoon ylös kaiken rahan minkä kulutan ja minkä ansaitsen. Kirjaan ylös myös sitä, mihin rahani kulutan ja yritän tämän vuoden jälkeen pystyä suunnittelemaan myös budjettia sitä varten, kun asuu myöhemmin omillaan ja tulot on rajalliset ja pitää vähän miettiä, että mihin ne rahansa käyttää...

      Poista
  4. Tohon tupakan polttamiseen kun vielä lisää tän lisääntyneen alkoholin ja muiden päihdeaineiden käytön nuorilla, niin voikin alkaa laskemaan aineisiin kulutettujen rahojen suuruutta. Huh en edes halua ajatella koko asiaa. Mutta hyvä postaus vaikka itse en noita käytäkkään ollenkaan ::D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kyllähän se alkomahoolikin maksaa - varsinkin baarissa! Huumeiden tms. hintoja en halua edes kuvitella, mutta kyllähän niihinkin varmaan kätevästi saa uppoamaan pitkän pennin.

      Kiitos kommentistasi! :)

      Poista
  5. Hyvä postaus! :) Aikoinaan kun ei vielä jokakesäistä työtä ollut tienasin rahaa mattojen-, ikkunoiden- ja autonpesulla. Sen verran raskasta/epämukavaa hommaa, että vanhemmat/sukulaiset/naapurit/tutut ulkoistavat mielellään kesätyöttömälle nuorelle varsin kohtuulliseen hintaan! Muutenkin useimmilla tullut tavaksi pestä matot ja ikkunat kesän aikana ja auto vaatii hieman useamminkin ulkopesua näin siitepölyajan jyllätessä. Joku kesä tuli myös pihakalusteet maalattua, mutta sitä hommaa ei ihan joka vuosi vastaan tule. Kaupungin ulkopuolella asuvat voivat tarjoutua myös tyhjentämään herukkapensaat (tämänkin vanhemmat mielellään ulkoistavat) tai myydä sukulaisille itse poimittuja mustikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Jep, monet on kyllä valmiita maksamaan, että joku tekee noi vähän epämiellyttävämmät hommat puolestaan! (Myönnetään, itsekin välillä lahjon pikkusisaruksia tekemään hommia mun puolesta!!). Hei ihan loistavia ideoita! Sienten ja marjojen myyminen on varmaan tosi hyvä tapa tienata rahaa, koska monet eivät jaksa tai edes pysty lähteä metsään rämpimään mustikoiden perässä.

      Kiitos kommentistasi! :)

      Poista
  6. Hyviä vinkkejä! Ja näistä useita voi noudattaa muutenkin säästääkseen isompia hankintoja varten :) Itsekkin yritän aina keksiä säästötapoja käyttääkseni rahat järkevämmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, totta! Kun laittaa esimerkiksi ostamatta jääneistä muovipusseista, (turhista) vaatteista ja tupakka-askeista säästämänsä rahat talteen, on äkkiä kasassa summa vaikka uutta puhelinta, kameraa tai käytettyä autoa varten!

      Kiitos kommentistasi! :)

      Poista
  7. Tää oli kyl hyvin kirjotettu ja ihan totta! Ite en saanut kesätöitä, joten rahan kanssa saa vähän kikkailla että saan vuokrat (opintolainalla...) maksettua ja tämmöstä. Jos asuu omillaan, niin mä voin sanoa että kannattaa lähteä vanhempien luo kesäksi jos vaan mahdolllista - itse aion sen tehdä ja säästää siinä monta rahaa. Toinen on se, etten aio juoda kesällä lainkaan, koska siihen uppoaa tajuton määrä rahaa. Helposti yhden kerran juomiin uppoaa kolmisen kymppiä jos käy ostamassa sikspäkkiä ja jotain vahvempaa alkosta... eikä tuu niitä kohmeita olojakaan sitten. Ehdotonta plussaa :b Opintotuista sitten taas syksyllä voi vähän xD

    denppu.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon! Noniin, aina ei oo helppoo... Totta, monet varmaan tekevätkin noin ja vielä halvemmaksi tulee, kun asuu vanhempien luona niin kauan kuin opiskeluiden tai töiden puitteissa on mahdollista - siinä sitä vasta säästää. Ja joo, alkomahooli on kyllä kallista, erityisesti baarissa. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! :)

      Kiitos kommentistasi! :)

      Poista
  8. Hyvä ja hyödyllinen postaus varmasti monelle! Kuulun onneksi onnekkaiden kesätyöläisten joukkoon, mutta rahat tulee olemaan tiukilla pian koittavan omilleen muuton takia, joten rahankäytön miettiminen tulee todellakin tarpeeseen.
    Googlasin juuri, että röökaajilla menee noin tonni rahaa vuodessa savukkeisiin. Ja säälittää kun miettii, että sillä rahalla pääset varmaan kolmeen otteeseen ulkomaille!! (itse käyttäisin rahat itämaiseen mattoon :-D )

    Mukavan oloinen blogi, jään seurailemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Onnea uuteen kotiin sinulle! Ja jep, se on ihan tajuton määrä rahaa jonka ihmiset savukkeisiin kuluttaa :o

      Kiitos kommentistasi ! :)

      Poista