perjantai 23. helmikuuta 2018

MIHIN PANOSTAN, MISSÄ PIHISTÄN?

Blogeissa on viime aikoina puhututtanut paljon se, millaisiin asioihin panostetaan ja missä mielummin pihistetään. Meillä jokaisella on omat arvot tässä aiheessa ja halusinkin jakaa myös omia ajatuksiani siitä, mihin mielelläni laitan rahaa ja missä pyrin säästämään!

Raha puhututtaa aina ja on tietyllä tavalla myös vähän herkkä aihe. Siksi haluankin vielä sanoa, että kaikki mitä tässä postauksessa lukee, on vain mun henkilökohtaisia mielipiteitä, eikä tässä asiassa ole oikeaa tai väärää. Jokainen tekee näissä asioissa päätökset perustuen siihen, mikä on itselle tärkeintä!

panostan vs pihistän

Panostan

Koti. Koti on mulle tärkeä turvapaikka ja vietän paljon aikaa kotona. Teen osan töistä kotoa käsin ja mikään ei oo yhtä ihanaa, kun rauhallinen koti-ilta. Oon sellainen kunnon kotoilija! Siksi haluan ennemmin maksaa vähän enemmän vuokraa ja asua siistissä, remontoidussa tai uudessa ja tilavassa kodissa verrattuna johonkin edulliseen, ei-remontoituun, vanhaan ja ei-niin-siistiin yksiöön.

Astiat. Rakastan kauniita astioita ja mulla on jo nyt melkoinen kokoelma niitä. Jokaisena jouluna ja synttärinä toivon lahjaksi jotain uusia astioita ja tykkään myös itse niitä shoppailla! Rakastan Marimekkoa, Pentikiä, Iittalaa ja Arabiaa ja niistäkin mulla on valittuna tietyt sarjat, joita haluan keräillä. Muutamaa taikinakulhoa lukuunottamatta mun keittiöstä ei löydy yhtäkään astiaa, jonka merkkiä ja sarjaa en tietäisi. Jos jatkan tähän malliin, voin vain kuvitella, millainen astiakokoelma mulla on kun oon 40!

Kodin tekstiilit. Multa löytyy parit H&M home lakanat ja pyyhkeet, mutta suurin osa mun kodista löytyvistä tekstiileistä, kuten juuri lakanat, pyyhkeet ja keittiöliinat on Pentikiä, Marimekkoa tai Finlaysonia. Makuuhuoneen verhotkin on itseasiassa IKEAsta, joten ehkä tässä asiassa en ole niin tarkka. Esimerkiksi lakanatkin voi tulla aika kalliiksi, kun parisänkyyn tarvitsen kuitenkin sitten aina kaksi settiä. Aina kun mahdollista, pyrin kuitenkin valitsemaan vähän parempaa!

Rannekellot. Tämä on vähän siinä ja siinä, menisikö tuonne pihistämisen puolelle, koska multa löytyy useampikin kello, joista oon maksanut alle 20 euroa. Viime aikoina kuitenkin oon panostanut vähän arvokaampiin kelloihin ja kaikki viimeksi ostamani kellot on olleet huomattavasti arvokkaampia.  Voi myös olla, että valitsin tämän tähän panostan-listalle sen takia, että ostan kelloja ihan jatkuvasti. Oon ollut nyt vajaan yksi ja puoli vuotta töissä Ur&Pennillä, mutta jotenkin oon onnistunut ostamaan 10 kelloa tuona aikana...

Siivousvälineet. Tämä liittyy myös kotiin ja siihen, että vietän kotona paljon aikaa. Oon myös kunnon siivousfriikki ja mun kodin on oltava siisti. Oon alkanut viime aikoina panostamaan enemmän siivousvälineisiin ja ostinkin tammikuussa uuden, paremman imurin. Oon myös hirmu tarkka siitä, minkälaisilla harjoilla ja sienillä tiskaan astiani, mitä rättiä käytän minkäkin pinnan pyyhkimiseen ja niin edelleen. En välttämättä käytä paljon rahaa yhteen siivousvälineeseen, mutta tämä on tässä panostan-listalla siksi, että ostan paljon siivousvälineitä ja multa löytyy aina kotoa kunnon varasto rättejä ja sieniä ja pesuaineita!

Vihkot, kynät, tarrat ja muut. Oon hirmu tarkka siitä, millaista vihkoa käytän esimerkiksi bujoiluun ja oon valmis maksamaan kauniista ja laadukkaasta vihkosta vähän enemmän. Oon myös tarkka kynistä ja vaikka osa mun suosikeista on vähän edullisempia, osasta myös maksan ihan mielelläni vähän enemmän. Tarroihin ja teippeihin ja muihin koristelutarvikkeisiin saan myös rahaa kulumaan ihan sujuvasti.

koti

Pihistän

Huonekalut. Kaikki huonekalut, mitä mun kodista löytyy on IKEAsta ja Jyskistä, eli suhteellisen edullisia. Oon todennut, että noista kaupoista löytyy ihan tarpeeksi kestävät huonekalut mulle. Varsinkin, kuin sohvaa lukuunottamatta kaikki mun huonekalut taitaa olla valkoisia, ei sitten harmita niin paljon, jos muutamassa vuodessa ne on siinä kunnossa, että pitäisi vaihtaa uusiin. Ehkä joskus panostan näihin enemmän, mutta nyt riittää nämä!

Korut. Mulla on tosi paljon ihan muutaman euron koruja. Toki löytyy kalliimpiakin, mutta ne on kaikki olleet lahjoja! Mä en viitsi liian paljon laittaa rahaa koruihin, koska pelkään, että rikon tai hukkaan ne. Kahden euron korvisten hukkuminen harmittaa paljon vähemmän, kuin sadan euron korvisten hukkuminen. Lisäksi tykkään vaihdella koruja paljon ja käyttää monia erilaisia koruja, joten edulliset korut on tässäkin mielessä kivat!

Sukkahousut. Kymppi on ihan maksimi, mitä sukkahousuista maksan. Varsinkin yhtään ohuemmat sukkahousut on ainakin mun käytössä ihan kertakäyttökamaa, joten en todellakaan maksa niistä liikaa. Yritän aina löytää sukkahousuja alennuksista ja ostan kerralla sitten useammat varastoon!

Kukat. En oo koskaan tainnut ostaa kotiin kukkakimppua kukkakaupasta. Mielummin ostan ne kolmen euron kimput lähimarketista, koska ei ne sen pidempään kestä ne kalliimmatkaan. Myöskään ruukkukasveista en ihan hirveästi maksa, koska mä onnistun aina tappamaan ne. Nytkin mulla on kotona vain yksi kasvi ja ostin sen pari viikkoa sitten Prismasta muutamalla eurolla. Toistaiseksi se on vielä elossa, mutta saa nähdä, kauanko se kestää!

mihin panostan missä pihistän

Kirjat. Mä omistan ihan muutaman kirjan ja niistä kaikki oon tainnut saada lahjaksi, stipendinä tai muuten puoli-ilmaiseksi. Ne kaikki on vieläpä mun sängyn alla säilytyksessä. Kirjoihin en viitsi käyttää rahaa enkä halua niitä kerätä kotiin säilytystilaa viemään. Ennemmin lainailen niitä kirjastosta!

Kampaaja. Käyn ihan tosi harvoin kampaajalla. Haluaisin käydä siellä useammin, mutta tää vaan sattuu olemaan sellainen asia, mistä on helppo pihistää. Siistin ostatukkaa itse tai laitan äidin tai poikaystävän tekemään sen. Yleensä mun sisko tai äiti värjää mun hiukset kotona. Silloinkin, kun päätän mennä kampaajalle (ja ai että se on luksusta sitten käydä siellä), etsin halvimman kampaamon tai jonkun opiskelija-harjoittelijan tarjoushinnat, joita hyödynnän!

Kynttilät. Nehän poltetaan kuitenkin? Aina silloin tällöin ostan jonkun kauniin kynttilän esimerkiksi Pentikiltä, mutta sitä en sitten raaski polttaa lainkaan. Suurin osa mun kynttilöistä on kuitenkin IKEAsta, Prismasta tai Flying Tigeristä.

Minkälaisiin asioihin sä panostat ja mistä pihistät? Ootko samaa mieltä mun kanssa jostain?

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Hassua, että mulla menee aikalailla just toisinpäin... :D esim kirjoja ostan keskimäärin pari per kuukausi ja voin maksaa hyvistä sukkahousuista parikin kymppiä, kun taas rannekelloa en oo raaskinu ostaa vielä kahen vuoden haaveilunkaan jälkeen. Ehkä joskus... :D

    Saako pölliä postausidean? Raha on mulle vielä melko tabu, mutta haluaisin löytää keinoja tehdä siitä itelleni vähän vähemmän tabun, ja täntyyppinen postaus vois olla aika hyvä askel siihen suuntaan :)

    Kiitos inspiroivasta blogista!

    elamansiivin.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä jokaisella on ne omat arvot ja ajatukset siitä, mihin sitä rahaa haluaa käyttää, joten näinkin voi käydä :D

      Lainaa ihmeessä ideaa, tämähän on pyörinyt jo monissa blogeissa jonkun aikaa! Olisi kiva kuulla sunkin ajatuksia :)

      Kiitos kaunis ♥

      Poista