perjantai 10. marraskuuta 2017

MIKÄ ON BULLET JOURNAL?

Mainitsinkin jo marraskuun to do listassa miettiväni Bujo & Moren (mun bullet journal -aiheinen blogi) tulevaisuutta. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että erillinen blogi ei toimi, vaan ennemmin bloggailen kerran viikossa täällä bullet journal -jutuista! Aluksi siirrän kaikki Bujo & Moren postaukset tänne ja tänään lähdetään liikkeelle Bujo & Moren ensimmäisestä postauksesta! Lukuunottamatta tätä ensimmäistä kappaletta tämä teksti on alunperin julkaistu siis maaliskuussa 2017.

what is a bullet journal

bujo 101

Aloitetaan tämä nyt ihan perusjutuista, eli siitä, mikä ihme tämä bullet journal tai bujo oikein on! Lyhyesti sanottuna se voi olla sun kalenteri, päiväkirja, to do lista, kaikkien näiden yhdistelmä tai ihan mikä vaan sulle ja sun tarpeisiin parhaiten sopii, sillä teet sen kokonaan itse!

Bullet journalin on kehittänyt Ryder Caroll, joka on digitaalisten tuotteiden suunnittelija New Yorkista. Hänen alkuperäinen ajatuksensa oli kehittää yksinkertainen systeemi, joka mahdollistaa asioiden nopean ylöskirjaamisen "bullet pointseilla" eli suomalaisittain ranskalaisilla viivoilla.

Sen jälkeen bullet journal -konsepti on kehittynyt erilaisiin suuntiin erilaisten käyttäjien mukana. Bullet journal voi siis yksinkertaisimmillaan olla todellakin vain to do lista, johon merkitään tehtävät jutut ranskalaisilla viivoilla. Bullet journalistaan voi myös koristella loputtomiin erilaisilla tarroilla, washiteipeillä, valokuvilla, erilaisilla kynillä ja ihan millä vain! Bullet journaleita on siis yhtä monta erilaista kuin on käyttäjiäkin!

leuchhturm1917

kalenteri

Monet aloittavat bullet journalinsa sisällysluettelolla, jota kutsutaan englanninkielisellä termillä "index". Kun journaliin alkaa kertyä sisältöä, voi olla hankala palata tiettyyn aukeamaan ilman jonkinlaista sisällysluetteloa. Jos siis koet, että haluat joskus palata vaikkapa joihinkin muistiinpanoihin tai muuhun sivuun journalissasi, voi sisällysluettelosta olla sinulle hyötyä.

Mulla on käytössä sellainen vihko, jossa sisällysluettelo on mulle valmiiksi tehtynä ja siihen on varattu kolme sivua tilaa. Olen käyttänyt sitä niin, että kirjaan ylös kaiken muun, paitsi kuukausi- ja viikkoaukeamat sekä päivittäiset to do listat, koska niihin tuskin tarvitsee tulevaisuudessa juuri palata. En halua niiden vievän tilaa tärkeämmiltä jutuilta indexissäni!

bullet journal basics

Seuraavaksi monien bullet journalista löytyy luettelo erilaisista symboleista, joita he käyttävät journalissaan merkitsemään erilaisia asioita, kuten tehtäviä, tapahtumia tai muistiinpanoja. Jotkut myös sisällyttävät tähän värikoodit, joita journalissaan käyttävät. Tätä sivua kutsutaan englannin kielisillä termeillä "key" tai "legend". Ryderin alkuperäiset symbolit löytyvät täältä!

Mä itse en kokenut tätä omassa journalissani tarpeelliseksi, koska tiedän kyllä itse, mitä omat merkintäni tarkoittavat. Tämä, tai mikään muukaan, ei siis ole välttämätöntä bullet journalissa! Siitä saa tehdä juuri omiin tarpeisiinsa sopivan!

bujo

what is bujo

Seuraava yleinen aukeama on jonkinlainen "future log" eli tulevaisuuden suunnittelua varten tehty aukeama. Koska bullet journal ideologiaan kuuluu tyyli, jossa journalia luodaan sitä mukaa, kun aika kuluu, eikä esimerkiksi kuukausittaisia aukeamia tehdä valmiiksi koko vuodelle, jonkinlainen future log on yleensä tarpeen.

Jos siis eletään esimerkiksi tammikuuta ja saat kutsun tapahtumaan, joka järjestetään 3.5., et voi merkitä sitä etukäteen tuolle päivälle, koska päivä on niin kaukana tulevaisuudessa, ettei sinulla vielä ole sille päivälle, viikolle tai kuukaudelle sivuja journalissasi. Tällöin merkitset tapahtuman future logiisi ja kun luot toukokuulle sivuja, siirrät tapahtuman future logista oikealle päivälle toukokuulle.

Koska bullet journal voi kuitenkin olla millainen vain haluat, on myös mahdollista tehdä kuukausittaisia aukeamia etukäteen vaikkapa journalin alkuun ja merkitä tulevaisuudessa olevia tapahtumia niihin. Future logeja on olemassa monia erilaisia ja sinä voit kehittää systeemin, joka toimii sinulle! Mulla itselläni on käytössä calendex -systeemi, mutta kerron siitä lisää jossain toisessa postauksessa!

bullet journal

bullet journal 101

Tämän jälkeen monet aloittavat ensimmäisestä kuukausiaukeamastaan, sitten viikkoaukeamasta ja lopulta päivän sivusta. Bullet journal on kuitenkin siitä mahtava, että voit tehdä sivuja missä järjestyksessä tahansa ja laittaa tähän väliin vaikka listan lempparileffoistasi. Mitään näistä sinun ei tarvitse journaliisi sisällyttää ja voit lisätä näiden oheen ihan mitä vain!

Bullet journal voi siis korvata täysin perinteisen kalenterin, toimia yhdessä sen kanssa tai olla jotain ihan muuta kuin kalenteri. Voit pitää siellä listaa siitä, mitkä kaudet olet katsonut lempparisarjastasi Netflixissä, seurata elämäntapojasi tai pitää kiitollisuuspäiväkirjaa.

Selitinkö nyt tarpeeksi kattavasti vai jäikö sulle vielä jotain kysyttävää? Kysy pois! Ja hei kertokaa mulle, mikä on sun bullet journalin ensimmäinen sivu (jos sisällysluetteloa ei oteta lukuun)!

6 kommenttia:

 1. En jotenkaan tajua tätä eikä oikeastaan ole smemonen juttu mikä mua kiinostaisi tai veisi mua mukanaan. Mutta toivottavasti sä saat siitä jotain irti, mä ite käytän viikkonäkymä-kalenteria johon kirjotan joka päivän kohdalle jtn ja vielä yhteen tyhjään kohtaan koko viikolle muistettavat jutut :)

  Finnlandsnorsk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tämä kaikille varmasti sovikkaan! Jos sulle toi viikkonäkymä-kalenteri sopii niin ei sun tarvii systeemiä vaihtaa! Mulla oli aiemmin kanssa sellainen käytössä, mutta se ei sopinut lainkaan :D Saan tästä kyllä paljon enemmän irti!

   Poista
 2. Moikka! Olen seuraillut sun B&M-blogia ja nyt hämmästyinkin, kun blogi heittää kirjautumissivulle ja fb-sivua ei löydy. Onneksi päädyin sitten mutkan kautta tänne ja mukava kuulla, että jatkat bujo-juttuja täällä! �� Olisiko vanhaan blogiin & fb-sivulle tehdä infosivun muutoksesta (tms.), jotta muutkin löytävät tänne perille? ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että löysit kuitenkin tänne! Vanhaan blogiin sellainen on ainakin tulossa, mutta haluan ensin tehdä muutamia muutoksia siellä! :)

   Poista
 3. Ihanat bujot! <3 Mä olen hurahtanut bujoiluun täysin, vihdoin systeemi, joka toimii 100%, toisin kuin perinteinen kalenteri ;) Se yksilöllisyys on ihan parasta, kun saa just sellaisen kun haluaa. Mä en kyllä itse käytä perinteisessä mielessä, eli vuosi/future/ym näkymät, vaan pelkkiä kuukausia. Nykyään mulla on bujot myös opiskelulle, yrityssuunnittelulle ja resepteille. Addicted much? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Bujossahan ei tarvii ollakaan mitään "perinteistä" tai juttuja, joita muilla on, vaan nimenomaan toi yksilöllisyys tekee siitä 100% toimivan! Täällä on toinen addikti! :D

   Poista