perjantai 10. huhtikuuta 2015

PARAS NEUVO, JONKA OLEN SAANUT

28

Olin jotain 13 kesäinen pikkutyttö ja olin ihastunut tosissani yhteen tosi söpöön jääkiekkomaalivahtiin. Mun paras kaveri oli mulle kuin sisko, kerroin sille kaiken ja noi kaks oli mulle tosi läheisiä tohon aikaan. Olin juhannuksen mummun ja vaarin kanssa mökillä ja siinä illalla lähettelin tekstareita kavereille kaupunkiin. Kuulin silloin ton pojan ja parhaan kaverini säätäneen siellä jotain mun selän takana ja rupes itkettämään. Mummu kiipes yläkertaan ja tuli kysymään, että mikä on hätänä. Selitin nopeasti ja mummu sit vaan totes että "mee nukkumaan, aamulla kaikki on paremmin".

Totuus on että en vieläkään tiedä, kuka oli säätänyt ja kenen kanssa, eikä sillä ole edes mitään väliä enää. Silloin illalla se tuntui kuitenkin ihan kamalalta... Mutta kuten mummulla on tapana, se oli taas oikeassa. Aamulla oli paljon parempi olo. Toi ilta ja noi sanat on jääneet mulla mieleen ja oon pohtinut asiaa paljon. Tää on varmasti paras neuvo, jonka olen koskaan saanut ja halusinkin siksi jakaa sen myös teidän kanssa!

Mulla on tälle jopa ihan tieteelliset perustelut! Ihmisen unen aikana vaihtelee erilaiset vaiheet ja yksi niistä on REM-uni eli vilkeuni. Sen aikana ihminen näkee suurimman osan unistaan. Vilkeunen aikana aivot käsittelevät päivän aikana tapahtuneita asioita, tietoa järjestellään uudelleen, analysoidaan ja tarpeetonta tietoa poistetaan. Päivän tapahtumat painuvat tunnemuistiin ja juuri näistä syistä REM-uni onkin tärkeää ihmisen mielenterveydelle. Vilkeunen aikana tapahtuu myös monimutkaisten vaikeiden asioiden käsittely, mikä selittää sen, miksi jokin ongelma on voinut yön aikana ratketa melkein kuin itsestään.

Lisäks iltaisin on väsynyt ja kun yksin pimeessä miettii asioita ja selaa vanhoja viestejä tai kuvia niin kyllähän siinä helposti tulee itku silmäkulmaan ja tuntuu, ettei mistään tuu mitään. Väsyneenä ei jaksa ajatella asioita loppuun asti eikä monesta eri näkökulmasta, vaan näkee useimmiten vaan ne negatiiviset jutut ja jää vellomaan niitä mielessään. On tutkittu totuus, että jo vähäinenkin univaje lisää negatiivisia tunteita ja madaltaa ärsytyskynnystä, joten väsyneenä ei kannata yrittääkään ajatella mitään sen suureellisempaa.


Vähän erilainen postaus tällä kertaa! Mitäs tykkäsitte tälläisestä?
Oletteko samaa mieltä mun & mummun kanssa tosta, että aamulla kaikki on paremmin? Mitkä on parhaita neuvoja, jotka te olette kuulleet?

15 kommenttia:

 1. Joo, kun lähtee miettimään oikeesti et onko aamulla kaikki paremmin, ni kyllähän ne on. Mulle ainakin on käyny kuitenkin sillee et oon heränny tosi onnellisena jostain asiasta ja sit muistanki asian oikeen laidan :D Hups. Mutta kyllä, aamulla on kaikki paremmin.

  JA mä en itseasiassa tiedä mikä olis paras neuvo mitä oon kuullu. Mua harvemmin enää neuvotaan missään, tai sitten en vaan kiinnitä niihin niin paljoa huomiota.

  Ihana postaus kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinkin tietysti aina välillä käy :D Mutta aamulla on ehkä parempi energia ongelman ratkaisemiseksi, kuin illalla väsyneenä, vaikka asia itsessään ei yön aikana ratkeisikaan! :)

   Täytyy myöntää, että nämä mummon loputtomat viisaudet on tälläkin suunnalla vähentynyt iän lisääntyessä tai sitten se on vain niin, ettei niitä huomaa enää samalla lailla kun pienenä tyttönä...

   Kiitos & kiitos ihanasta kommentistasi ! :3

   Poista
 2. Heippa! Haastoin sut mun blogissa The Liebster Award -haasteeseen, käy kattoos! :) Liityin myös lukijaksi !

  http://hillatuulia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Haastoin sut The Liebster Award -haasteeseen! :)

  http://taijaslife.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sekä sulle että Hilla Tuulialle haasteesta! Mut on nyt jo kolmesti haastettu tähän haasteeseen, mutta mulla on niin paljon kaikenmaailman postauksia suunniteltuna, etten taida tuota haastetta toistaiseksi toteuttaa... Kiitos kuitenkin :)

   Poista
 4. Hei tää oli tosi kiva, erilainen postaus! ja en tiedä, mikä olis mun kuulemani paras neuvo.. harvoin mulle mitään neuvotaan :DD

  VastaaPoista
 5. Mummus on kyllä ollu iha oikeessa, aamulla kaikki tosiaan on paremmin! Oon iteki huomannu ku illalla on ollu iha hirvee fiilis ja aamulla ku on heränny ni on tuntunu paljon paremmalta eikä asiakaan tunnu enää hirveeltä.

  VastaaPoista
 6. Mummo on kyllä oikeessa! :) + ihana postaus !

  VastaaPoista
 7. toi neuvo kyl niin pitää paikkaansa :D!

  VastaaPoista
 8. Wau, törkeen ihana teksti. Totta joka sana, paras neuvo ikinä.
  Kirjotit jotenkin niin selvästi ja ihanasti et pystyin jotenki sisäistää sun ajatukset, huh, en oo pitkään aikaan lukenu mitään tällästä! Tää teksti vakuutti mut jotenki nii paljon että pakko liittyä lukijaksi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, oikeasti! Ihanaa kuulla, että oon onnistunut vakuuttamaan! Kiitos! :3

   Poista