torstai 5. helmikuuta 2015

2015: SAAVUTA TAVOITTEESI

66

Oletko jo luopunut tekemistäsi uuden vuoden -lupauksista tai tuntuuko itsellesi asettamasi tavoitteiden saavuttaminen ylivoimaiselta? Jos vastauksesi on kyllä, niin ei hätää, nyt on vasta helmikuu ja vielä on paljon aikaa saavuttaa haluamiasia asioita tämän vuoden aikana! Jos taas pystyit rehellisesti vastaamaan kysymykseeni ei (isot onnittelut ensimmäisestä kuukaudesta selviämisestä), kerro toki kommenteissa, mikä on sinun keinosi pysyä lupauksissa ja saavuttaa tavoitteesi?

Mä kerroin tämän vuoden ensimmäisessä postauksessa, että en aio tänäkään vuonna tehdä minkään laisia uuden vuoden -lupauksia, mutta kovasti mulla on tavoitteita ja tekemistä tälle vuodelle! Tammikuu meni yhdessä hujauksessa ohi, enkä ole vielä monenkaan tavoitteeni eteen ehtinyt tehdä juuri mitään. Kaikki aika on sen sijaan kulunut pian toivottavasti saavutettavien tavoitteiden järjestämiseen ja niihin valmistautumiseen (vanhojen tanssit, saksan ja terveystiedon kirjoitukset). Tärkeää tavoitteiden saavuttamisessa onkin, ettei yritä liian montaa kerralla, vaan priorisoi ja hoitaa tärkeimmät ja kiireellisimmät asiat ensin pois alta! 

65

Ihan ensimmäiseksi ota itsellesi kynä ja paperia. Älä ajattele liikaa, vaan kirjoita ylös, mitä haluat tänä vuonna saada aikaiseksi. Jos yksi uuden vuoden lupauksistasi oli kohottaa kuntoasi, kirjoita se nyt ylös. Jos haluat saada parempia arvosanoja matematiikasta, kirjoita se nyt ylös. Jos haluat tänä vuonna saada ajokortin (tai mopokortin tai mopoautokortin), kirjoita se nyt ylös. Tässä vaiheessa voit vielä kirjoittaa epämääräisempiä, isoja asioita, joita kohta suunnitellaan tarkemmin! Kirjoittaessasi haaveitasi/tavoitteitasi ylös, älä ajattele miten paljon tehtävää sinulla on, tai miten paljon aikaa ne tulevat viemään, ajattele vain lopputulosta! Tavoitteiden saaminen konkreettisesti silmien eteen helpottaa ajattelemista, eivätkä tavoitteesi tunni enää niin ylivoimaisilta, kuin ne ehkä tuntuivat ollessaan vielä epämääräisiä ajatuksia ja haaveita.

67

Seuraava asia, jonka voit tehdä tavoitteidesi saavuttamiseksi, on asettaa aikarajoja ja pienempiä tavoitteita ennen äsken kirjoittamasi isomman tavoitteen saavuttamista. Mieti, mitä sinun pitää tehdä saavuttaaksesi tavoitteesi, mistä sinun pitää aloittaa, mitä tarvitset aloittaaksesi... Tässä vaiheessa ota esiin kalenteri (valitse sellainen, jota sinun on helpointa käyttää, oli se sitten perinteinen paperinen kalenteri tai vaikka puhelimen kalenteri) ja aloita ensimmäisestä isosta tavoitteestasi. Jos se oli esimerkiksi ajokortti, voit heti alkaa googletella, missä on lähin autokoulu ja miten voit ilmoittautua. Valitse kalenteristasi sitten sopiva päivä, kirjoita ylös, että käyt silloin ilmoittautumassa autokouluun ja pidä kiinni näistä ajoista!

Seuraava iso tavoitteesi. Jos esimerkiksi haluat kohottaa kuntoasi, aloita päättämällä, miten haluat sen tehdä. Kaipaako ehkä ruokavaliosi muutosta, haluatko aloittaa salilla käymisen tai kokeilla jotain uutta palloilulajia? Kun olet päättänyt, mitä aiot tehdä, aseta pienempiä tavoitteita aikarajoineen. Kirjoita kalenteriisi, milloin käyt hankkimassa salikortin ja minä päivinä alat käydä salilla. Varsinkin terveellisiin elämäntapoihin liittyvissä asioissa kannattaa edetä pienen askelin ja tehdä terveellisistä valinnoista pikkuhiljaa tapoja, eikä heti kerralla aloittaa rankkaa dieettiä ja salitreeniä seitsemänä päivänä viikossa. Voit aluksi käydä salilla esimerkiksi kerran viikossa ja päättää, että kahden viikon kuluttua alat käydä salilla kaksi kertaa viikossa ja taas kahden viikon kuluttua kolme kertaa viikossa. Jos haluat vähentää herkuttelua, jätä tällä viikolla pois limsan juonti, ensi viikolla pullan syönti ja sitä seuraavalla viikolla irtokarkit.

Pääasia on, että kirjoitat ylös, mitä aiot tehdä ja milloin aiot sen tehdä! 

69

Ensimmäinen pieni tavoite on jotain helppoa, minkä voit tehdä heti tai lähipäivinä, jotta pääset samantien alkuun projektissasi. Ensimmäisen pienen tavoitteen saavutettuasi olet ottanut ensimmäisen ison askeleen kohti suurta tavoitettasi! Kun ajan mittaan saavutat useita pieniä tavoitteita, kirjoita taas ylös, mitä sinun vielä täytyy tehdä päästäksesi siihen suurempaan tavoitteeseesi. Isot asiat eivät tunnu niin ylivoimaisilta, kun tietää ja selkeästi näkee, mitä ja milloin pitää tehdä saavuttaakseen näitä asioita!

68

Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että vaikka kirjoitat kalenteriin "maanantaina salille", niin se on helppo ruksata yli ja jättää menemättä tai ihan vain unohdat koko asian, kerro jollekulle etukäteen, mitä aiot tehdä. Sano vanhemmillesi, kaverille tai sisaruksille, että aiot mennä maanantaina salille, jolloin joku ehkä muistuttaa sinua siitä (tai ainakin mainitsee asiasta jälkikäteen, jos löhösitkin koko maanantain sohvalla). Lähtemistä voi myös helpottaa, jos sovit kaverisi kanssa menevänne yhdessä salille tai jos pyydät isosiskon mukaan, kun menet ilmoittautumaan autokouluun. Silloin et voi yhtä helposti perua viime hetkellä koko lähtemistä!

Mitä te haluaisitte saavuttaa tämän vuoden aikana? Jos kokeilitte kirjoittaa tavoitteitanne ylös, oliko siitä teidän mielestänne jotain hyötyä? Onko teillä vielä muita vinkkejä tavoitteiden saavuttamiseksi?

2 kommenttia:

 1. Mulla toimii kans se, että raahaan jonkun kaverin mukaan. Lenkille on niin helppo jättää menemättä, mutta ku pyytää kaverin messiin ni siitä ei enää oikeen voi luistaa :D Sama opiskeluissakin, mä luen ylppäreihinkin pääasiassa kavereiden kanssa, koska sillon mun työtahti on parhain.

  Susta oli muuten ed. postauksessa ihan superihana kuva! <3 En jaksanu erikseen kommentoida joten laitoin nyt tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kaverit kyllä muistuttaa ja vaatii, että teet ne asiat mitä on luvannut! Ylioppilaskirjoituksiin mä luen kyllä itekseni, koska en pystyis kavereiden kanssa keskittymään, aika kuluis johonkin ihan muuhun :D sen sijaan kuitenkin saatan näyttää mun lukusuunnitelmia niille, tai kertoo, että aion tällä viikolla lukee sitä ja tätä, jolloin on pakko lukea, ettei ne pidä mua saamattomana (mitä en missään nimessä siis ole :D)

   Ja kiitos hirmuisesti :3 !

   Poista