lauantai 16. heinäkuuta 2016

MITÄ VAAN, MILLON VAAN JA MITEN PALJON VAAN?

Ruokavalio - aihe, josta en ikinä uskonut sen kummempia blogin puolelle kirjoittelevani. Viime kuukausina kyseinen aihe on kuitenkin aiheuttanut päänvaivaa ja saanut osakseen paljon aikaa mun ajatuksissa, joten ehkä olisi paikallaan puhua ajatuksistani täälläkin. Sitä vartenhan tämä blogi on!

Oon yleensä ollut sellaisella linjalla, että syön sitä mitä tekee mieli, silloin kun tekee mieli ja just niin paljon kuin tekee mieli. Toki yläasteella piti kokeilla myös joitakin ihan mahdottomia dieettejä (koska yläasteella nyt piti kokeilla kaikkea muutakin mahdollista ja mahdotonta), mutta pääsääntöisesti mun ajatukset ruokavaliota kohtaan on olleet hyvinkin vapaamieliset. Toki mun allergiat vähän rajottaa mun syömisiä, mutta oon jo tottunut niihin, eikä ne aiheuta mulle mitään sen suurempaa päänvaivaa.

ruokavalio

Muistan lukiossa sanoneeni karkkilakkoon ryhtyneelle kaverille, että mä en ikinä aio ruveta karkkilakkoon. Silloin pidin ajatusta itsensä rajoittamisesta moisella tavalla lähinnä ärsyttävänä ja muistankin myös ostaneeni pussillisen irtokarkkeja kyseisenä päivänä. Muistan monesti myös perustelleeni karkkien ostamista maanantaisin ilman mitään varsinaista syytä sanomalla "karkkipäivä voi olla joka päivä".

Jännästi ajatukset muuttuu, mä lopetin juhannuksen jälkeen karkkien syömisen. Tosin en haluaisi nyt kutsua tätä miksikään karkkilakoksi tai itseni rajoittamiseksi, etten joudu käymään taistelua tästä itseni kanssa, rupea lipsumaan ja lopulta päädy ostamaan karkkia itselleni. Tällä hetkellä ajatuksissa olisi sellainen tavoite, että siihen ensi juhannuksen tienoille kun pysyisi tässä, niin olis hirveen kiva, mutta en oo vielä edes itselleni luvannut siitä mitään, enpä siis lupaa täälläkään!

terveellinen ruokavalio

Karkkien lisäksi oon ruvennut miettimään muutakin syömistä paljon enemmän. En enää ajattele, että voin syödä mitä vain, milloin vain ja miten paljon vain. Yritän miettiä, millä jaksan, mistä saan energiaa pitkään, mikä olisi vähän terveellisempää ja mikä ei aiheuttaisi turvotusta, huono oloa tms. En enää syö myöhään illalla mitään kauhean raskasta tai rasvaista, panostan useimmiten aamupalaan (tosin tässä on vielä parantamista, mutta kun lähtötilanne oli se että en yleensä syönyt aamupalaa, on tilanne aika hyvä) ja otan töihin lähes joka päivä kunnon eväät, enkä vain syö mitä sattuu.

Oon yrittänyt tehdä muutosta ruokavaliossa pikkuhiljaa. Ensimmäisenä lopetin sen alkoholin juonnin, josta kerroinkin jo aiemmin täällä. Siihen tosin vaikutti moni muukin asia, kuin halu terveempiin elämäntapoihin. Seuraavaksi aloin miettiä vähän milloin syön ja miten paljon syön. Siedätin myös itselleni banaanin (vaikka oon aiemmin ollut allerginen sille) että olisi joku hedelmä, minkä voi napata evääksi tai syödä kiireessä muuten vaan. Sitten jäi ne karkit ja samalla muuten mikropopcornit. Rakastan popcorneja, mutta pyrin tästä eteenpäin tekemään ne perinteisesti rypsiöljyllä kattilassa, ettei tulisi syötyä sitä jäätävää teollisuusrasvamössöä mikropoppareissa. Kun elokuussa muutan pois kotoa pyrin jättämään myös vaaleat paahtoleivät.

En vielä tiedä, miten paljon muuten aion ruokavaliotani muuttaa, mutta tällä hetkellä tällainen linja tuntuu hyvältä. Ja kun sanon noin, tarkoitan että se tuntuu ajatuksissa paljon fiksummalta ratkaisulta kuin "mitä vaan, millon vaan ja miten paljon vaan" ja se tuntuu myös kropassa hyvältä.

Miten sä ajattelet ruokavaliostasi? Noudatatko jotain dieettiä, syötkö kaikkea kohtuudella vai ihan sitä mitä nyt sattuu huvittamaan? 

8 kommenttia:

 1. Must tuntuu et meil on aika samankaltaiset ajatukset ruoan suhteen, tai ainaki tän postauksen perusteella siltä vaikuttaa. Ite siis aattelen et ruoan ei kuulu olla mikään vaikee tai koko ajan mielessä pyörivä juttu (ei mikään supertiukka dieetti tai muuten elämää hankaloittava asia), vaan sellasta rentoo ja hyvää, ja mieluusti suht terveellistäki :D Elämässä on muutenki murheita, ni turha enää ruoasta ottaa paineita ^^ Itekin kyllä pyrin syömään aika terveellisesti, ja mieluummin vetää välipalaks sen banaanin ku jotain sipsejä, mut en silti ota liikaa stressiä. Joskus on ihan okei syödä lättyjä aamupalaks ja käydä mäkkärissä, jos yleensä syö ihan fiksusti.

  ♥: Linda/Revontulipalo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, samaa mieltä :D Kyllä mäkin oon esimerkiksi eilen pikkuveljen rippijuhlissa herkutellut ja tänään söin aamupalalla leipien jälkeen eiliseltä jäänyttä mustikkapiirakkaa, että ei se oo ihan niin tarkkaa aina :D

   Poista
 2. Äh, nyt mä haluun lettuja ton kuvan takia! D: Mä oon melko hoikka, mutta minkäs sen ruumiinrakenteelleen mahtaa. Mä en syö mitenkään epäterveellisesti, mtta en mä kyllä mitenkään superterveellisestikään aina syö :D Mä kyllä yritän pysyä siinä, että mä leivon kerran viikossa, mutta joskus on vaan niin vaikee vastustaa mielitekoa leipoa välistä myös vohveleita tai jotain muuta sen kerran lisäks...

  annileipoo.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Ja hei kyllähän sitä leipoa voi, muttei sen tarvii aina olla jotain makeaa ja rasvaista! Esimerkiksi banaanilättyjä tai jotain sämpylöitä voi ihan hyvin leipoa useammankin kerran viikossa ilman, että tarvii ressata lihomisesta! ;)

   Poista
 3. Hyvä postaus Kiia ja samoilla linjoilla ollaan! En mäkään mitenkään kauheasti rajoita itseäni tai seuraa mitään kovaa diettiä, mutta haluan silti panostaa terveelliseen ruokaan, joka antaa just tarpeeks energiaa, että jaksaa. Oon myös huomannut, että esim kun syön päivän aikana paljon leipää, valkoista riisiä tai pastaa, niin kyllä olo on aika turvonnut. Hyvä, terveellinen ruoka antaa hyvän olon!

  Nykyään syön paljon enemmän kasvisruokaa, hedelmiä sun muuta ja oon tässä ajan kuluessa vaihtanut sokerin hunajaan, perusmaidon kauramaitoon ja karkkejakaan en syö enään kovin paljon. Kun leivon, leivon jotain terveellisempää, koska mua vaan tekee mieli jotain terveellistä ja freessiä. Oon myös huomannut, että kun syön terveellisesti, niin mua ei edes houkuta karkit, sipsit tai semmose, joka nyt tietty on plussaa. :--D

  http://olderthanyesterday.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä oon huomannut kanssa ton, että kun syö fiksummin, niin ei tee ees mieli mässäillä samaan tyyliin kuin ennen :D ! Ja tekee tosiaan usein mieli jotain just freessiä, ei sellaista raskasta, rasvaista mättöä. Todellakin samoilla linjoilla siis ;)

   Poista
 4. Kiva postaus!:) millainen on sun ihannevartalotyyppi? Onko se enemmän fitness- vai missityylinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En oikein tiedä :D En ainakaan kyllä haaveile sellaisesta bikinifitness -kropasta, jäätävistä reisistä ja vatsalihaksista... Ehkä siis enemmän sellainen missityylinen, mutta en mää liian laihakaan halua olla :D Ehkä jotain niiden välistä siis...

   Poista