lauantai 9. heinäkuuta 2016

MÄ EN ENÄÄ JUO ALKOHOLIA

Kerroin viime viikonloppuna 8x paljastuksia -postauksessa, että oon päättänyt lopettaa ja lopettanutkin alkoholin juomisen. Siitä päätöksestä on nyt aikaa muutama kuukausi. Joka kerta asian tullessa tavalla tai toisella esille, mulla on vaan varmempi olo siitä, että alkoholittomuus oli hyvä päätös. Siksi uskalsin siitä avoimesti kirjoittaakin tänne bloginkin puolelle ja tuon postauksen kommenttien innoittamana ajattelin avata ajatuksiani siihen liittyen vähän enemmänkin.


Ensiksikin, haluan korostaa, että kyse on mun omasta halusta lopettaa alkoholin käyttö eikä sen päätöksen taustalla ole mitään ns. vakavaa tai painavaa syytä, kuten oma tai lähipiirin alkoholiongelma tai se että olisin joskus ollut niin änkyräkännissä että jotain vakavaa olis tapahtunut tai muuta vastaavaa. Toisekseen haluan korostaa sitä, että mulla ei oo mitään tarvetta tuomita muita, jotka juo tai moralisoida muitakin olemaan juomatta, että jos sä haluat juoda alkoholia niin you do you ja juot alkoholia.

Mun syyt siihen lopettamiseen oli aika kevyitä, jos niin voi sanoa, mutta koska niitä on niin monta, koen tän päätöksen hyväksi ja tarpeelliseksi. Krapulan välttäminen on ainakin aika hyvä syy, vaikkei mulla kyllä ikinä mitään ihan jäätävää krapulaa ole ollutkaan. Mutta on se olo silti aina erilainen seuraavana aamuna, jos on juonut ja jos ei ole juonut. Oon muutenkin yrittänyt elää viime aikoina terveellisemmin, mihin sopii paljon paremmin virkeänä herääminen uuteen aamuun kuin krapulapäänsärky, joka ei lopu millään. Terveisiin elämäntapoihin sopii myös siidereiden ja muiden turhien kalorien välttäminen (toki ei se limsakaan mitään terveysjuomaa ole, mutta kuitenkin...).

Lisäksi alkoholi käy aika kalliiksi lompakolle. Mä oon yleensä juonut niin vähän, etten todellakaan oo useita satasia saanut yhden illan aikana kulumaan, vaikka monille kavereille tuntuu aina käyvän niin. En käsitä miten heillä on varaa käydä juomassa lähes joka viikonloppu! Mulle sellainen 40e alkoholiin yhdessä illassa on jo iso kirpasu. Ihan hukkaan käytettyä rahaa omalla kohdalla, vaikka tässäkään asiassa en kyllä halua muita moralisoida. Limsa tai vesi tulee niin baareissa kuin muuallakin vietetyissä illoissa halvemmaksi.Varsinkin kun limsaa tulee ostettua kuitenkin huomattavasti vähemmän, kuin alkoholia tulisi ostettua.Suurin syy kaikista on ehkä se, etten pidä siitä alkoholin mausta. Jotkut supermakeat drinksut on ihan ok ja mustikkasiiderit ihan jees, mutta mikään niistä ei mun mielestä maistu paremmalle kuin kokis. Jos maun perusteella pitää valita, valitsisin siis kokiksen kaikkien toistaiseksi maistamieni alkoholijuomien yli. En oo vielä löytänyt yhtään juomaa, joka maistuisi paremmalta. Erityisesti viinit ja viskit ja konjakit ja muut on ihan mahdotonta saada kurkusta alas hyvillä mielin, ne on mun mielestä niin hirveän makuisia! Miksi siis maksaisin sellaisesta?

Voisin jatkaa tätä syiden luettelemista pitempäänkin, mutta mainitsen nyt enää yhden! Nimittäin autoilu. Paljon mielummin oon kuskina ja ehkä tienaankin siinä vähän bensarahaa, kuin käytän rahani siihen, että maksan taksin tai kaverille bensarahaa. Sitä paitsi, kun liikkuu sillä omalla autollaan, voi tulla ja mennä silloin kun itsestä tuntuu hyvältä, eikä tarvitse varrota kyytiä. Eikä tarvitse miettiä, kuka lähtisi kuskiksi ja soitella kaikkia kavereita läpi. On vaan paljon helpompi itse ajaa. Kaiken lisäks mä rakastan autolla ajamista, joten mielelläni oon kyllä kuskina muillekin!

Mä en oikein tiedä, millaisia reaktioita odotin ihmisiltä, kun kerroin tästä päätöksestä kavereille ja perheelle. Äiti sanoi, että sehän on hyvä päätös, mutta kaikkien muiden reaktiot on ehkä vähän yllättäneet. Mun ylioppilasjuhlissa multa kysyttiin, että oonko raskaana, kun juon alkoholitonta skumppaa. (Ja ei, en oo raskaana!) Osa ihmisistä on lähinnä nauraneet eivätkä kai oikein ottaneet mua tosissaan. Kuka 19-vuotias opiskelija muka ei joisi alkoholia? Jotkut ajattelee, etten sitten käy baareissakaan enää ja osan mielestä en pysty olemaan kauaa juomatta.Totuushan on se, että en oo missään vaiheessa sanonut, ettenkö enää ikinä joisi, joten voi hyvinkin olla, että jossain kohtaa elämääni päätänkin juoda alkoholia ja luovun tästä nykyisestä linjasta. Mutta koska mua ei kukaan kiellä juomasta, kyse ei ole mistään dieetistä tai pakonomaisesta tarpeesta raitistua täysin tai mun elämä suistuu raiteiltaan, niin ei tää oo ollut minkäänlainen haaste ollut juomatta. Toistaiseksi on ollut lähinnä vapauttavaa ja helpompaa sanoa, että en juo ollenkaan, kuin perustella yksittäisinä iltoina, miksi mua ei tänään huvita juoda.

Olin siis useimmiten muutenkin kuskina tai muuten selvinpäin baareissa jo ennen tätä päätöstä. Ne illat (ja varsinkin seuraavat aamut) oli useimmiten hauskempia (ja halvempia) kuin ne, jolloin join. Edelleenkin siis käyn baareissa eikä mulle oo mikään ongelma katsoa vierestä muiden juomista. En todellakaan kateellisena katso muiden juomia ja mieti, että voi kun itsekin voisi ottaa shotin. Koska mähän voin, jos haluan! Mutta en mä halua, joten en ota.

Mä voin pitää hauskaa, nauraa, tanssia, valvoa aamuyöhön, juhlia, tavata uusia ihmisiä, mennä uusiin paikkoihin ja kokea uusia asioita selvin päinkin. Ja toistaiseksi aion pysyäkin selvin päin. Kauanko tää päätös pitää? Siihen en sano vielä mitään. Tää on sellainen toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka voin itseni kanssa purkaa ilman irtisanomisaikaa. Mutta just nyt en koe tarvetta purkaa sitä.

Nyt lopetan paasaamisen, kiitos jos oot jaksanut lukea koko tän pienoisromaanin! Sit olisikin teidän vuoro kommentoida, mitä mieltä ootte tästä asiasta! Onko siellä muita, jotka on lopettaneet alkoholin käytön tai jotka harkitsee sitä? 

18 kommenttia:

 1. Toi on kyllä tosi hyvä päätös, varsinkin kun Suomessa on sellanen kulttuuri, että nyt on mikä tahansa juhla, juodaan, nyt ei oo mikään juhla, juodaan silti! Ite oon alaikänen, joten en ees saa juoda, mutta kerran iskä pakotti mut maistamaan juhlissa skumppaa, eikä maku kyllä kokista voittanut! :D En kyllä aatellu aikuisenakaan mikskään Homer Simpsoniks ruveta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En halua tällä tekstillä nyt antaa kuvaa siitä, että alkoholin juominen olisi negatiivinen asia tai että olisin muita parempi kun en juo, joten mun mielestä suomalaisethan saa juoda just niin usein kun niitä huvittaa! Ja joo, skumppa ei munkaan mielestä oo kyllä kauhean hyvää :D

   Poista
 2. Tosi hyvä päätös! Ite oon streittari, joka kieltää paitsi alkoholin juonnin, myös mm. muiden päihteiden vetämisen ja esiaviollisen seksin.

  Olen maistanut alkoholia, monestikki, mutta kaikki maistamani alkoholijuomat ovat olleet pettymyksiä. Enkä tajua, miten mun ex-kaverini voi olla sitä mieltä, että koulunjuhlissakin pitäis sallia alkoholinjuonti? Ei, en todellakaan tajua tätä alkoholikulttuuria täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! :o Mä nään tän asian vaan niin, että meitä ihmisiä on monenlaisia ja toisiin se alkoholin juonti vaikuttaakin eri tavalla ja toiset pitää siitä enemmän kuin toiset. Siksi ymmärrän, jos muut haluaa juoda. Tosin ehkä koulun juhlissa (jos nyt on kyse jostain koulualueella tapahtuvasta tapahtumasta ja/tai missä on mukana myös ala-ikäisia) ei tarvitse sitä alkoholia juoda. Ei sekään ihan joka tilanteessa ehkä kuitenkaan oo tarpeellista...

   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 3. Mä oon itseasiassa myös lopettanut alkoholinjuonnin tässä vastikään ja aikalailla samoista syistä kuin sä. :) Moni on enemmänkin syyllistänyt mua siitä etten juo enää, mikä on aika hölmöä. Ilmeisesti juomattomuus on Suomessa pahempi pahe kuin juominen.. Musta ruvettiin spekuloimaan, että oon raskaana kun en juonut meidän häissä. :D Mutta tosi kiva kuulla samantyyppisestä ajattelusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin! Joo, kiva myös kuulla, ettei oo ainut tän asian kanssa. Suomessa ehkä ryyppääminen tietyissä tilanteissa, esimerkiksi juurikin häissä (omissa tai toisten) tuntuu olevan normi... Mutta eihän kaikki mahdu samaan muottiin muutenkaan, eikä kyllä tarvitsekaan!

   Poista
 4. Mullekin usein motkotetaan siitä kun en juo. Tuntuu välillä, että on pahempaa olla juomatta kuin juoda vaikka överisti. Lisäksi inhoan mm. Vappua kun se on sellanen pakkojuomisjuhla. Lisäksi toi ootko raskaana- kysymys on todella raivostuttava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä pidän vapusta enkä mä koe mitään pakkoa juoda :D monet kyllä ihmettelee (varsinkin kun mun synttärit on vapun jälkeisenä päivänä) mutta ei vappuna tai muullonkaan oo mikään pakko juoda. Ja joo, vähän kumma kysymys, ikään kuin mitään muuta syytä alkoholittomuuteen ei olisi :D

   Poista
 5. Mulla on kans sama, etten oikeestaan tykkää alkoholin mausta. Just viinit ja skumpat, hyi hitto :D Ainut mistä oikeesti tykkään on breezerit ja jotkun drinkit mitä baarista saa. Musta on nykyään ihan yhtä kiva olla baarissa selvinpäinkin. Rahan säästyminen on kyllä mun kohdalla se isoin plussa juomisen vähentämisessä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin mäkin ajattelin vielä puoli vuotta sitten, mutta sit kun funtsin asiaa pitemmän päälle nii jäi ne breezerit ja kaikki muukin :)

   Poista
 6. Tosi kiinnostava postaus! :) Ja tosi tosi hyvä päätös ja samaa oon itsekin miettinyt, mutta tähän mennessä oon vaan tosi minimoinut omat alkoholin juomiset enkä enää juo oikeastaan koskaan sellaista känniä, että aamulla muistipätkisi tai olisi edes darraa. Se juominen ei vaan oo musta sen arvosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tosiaan oo sen arvosta munkaan mielestä :D Paljon mukavempaa nauttia myös siitä seuraavasta päivästä ja muistaa se edellisen illan hauskanpito, koska hauskaa voi olla myös selvinpäin (ehkä enemmän asennekysymys kun alkoholin määrästä riippuva asia)! :)

   Poista
 7. Itekin oon vähentänyt alkoholin juomista ja oon ollut viimeksi humalassa uutena vuotena:D kuitenkin edelleen juon alkoholia ja täytyy sanoa että mä esim rakastan smirnoff icea ja poplea ja ne on mun mielestä oikeasti hyviä. En oo siis tehnyt mitään päätöstä siitä etten joisi, vaan juon jos siltä tuntuu ja oon välillä selvinpäin meiningissä mukana. En vain tykkää olla kännissä, koska krapula ja koska mulla on aina jonkin asteinen morkkis, vaikkei olisi syytäkään. Haluan vain pitää täyden kontrollin käyttäytymisestäni ja seisoa sanojeni ja tekojeni takana ilman että tarvii syyttää alkoholia :) silti oon varma että tuun olemaan humalassa moneen otteeseen elämäni aikana mutta olis kyllä kiva jos osaisi pitää semmosen tietynlaisen kohtuuden siinä hommassa mukana.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ymmärrän mitä tarkoitat, hyvä asenne toikin, ettei halua jälkeenpäin syyttää alkoholia sitten tekemisistään! Arvostan! :) ja Smirnoffi on kyllä ihan hyvää, pakko myöntää, mutta kokis on musta parempaa :D

   Poista
 8. Kuten jo tohon Paljastuksia-postaukseen kommentoinkin, mä arvostan sun päätöstä niiiin paljon! Suomessa tuntuu olevan hurjan harvinaista, että ei juo ja musta on kivaa, että ihmiset avaa juomattomuutensa syitä. Se luo avoimempaa ilmapiiriä ja ehkä se vähentää ihmetystä, jota alkoholia juomattomat nuoret ihmiset väistämättä saa osakseen. Miks se tuntuu olevan niin ihmeellistä joittenkin ihmisten mielestä, että ei vaan satu hirveesti tykkäämään alkoholista?! Mä itse olin aikaisemmin juomatta kokonaan, mutta sit tykästyin viineihin ja nykyään saatan juoda lasillisen viiniä ruoan kanssa. Tätäkin tosin tapahtuu kerran kuukaudessa tai harvemmin, koska alkoholi on Suomessa niin kallista, enkä haluu käyttää siihen kovinkaan paljoa rahaa. Olut sen sijaan on ihan hirveetä, skumppa välillä ookoo, mutta muita juomia en oo itse asiassa ees kokeillut :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kiitos! Ja niin, Suomessa ehkä normi ja oletusarvo on se, että varsinkin nuoret juovat ja kaikki jotka juovat niin nimenomaan humalahakuisesti. Mutta haluan kyllä omalta osaltani tukea sellaista ilmapiiriä, ettei kaikkien tarvitse mahtua siihen samaan muottiin! :)

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 9. "Suurin syy kaikista on ehkä se, etten pidä siitä alkoholin mausta. Jotkut supermakeat drinksut on ihan ok ja mustikkasiiderit ihan jees, mutta mikään niistä ei mun mielestä maistu paremmalle kuin kokis. Jos maun perusteella pitää valita, valitsisin siis kokiksen kaikkien toistaiseksi maistamieni alkoholijuomien yli. En oo vielä löytänyt yhtään juomaa, joka maistuisi paremmalta. "

  Aamen! Oon sun kanssa ihan täysin samaa mieltä! Itsekään en juo alkoholia, koska se maistuu vaan niin pahalta.
  Joskus äärimmäisen harvoin joissain juhlissa saatan ottaa sen skumppalasin tai viinilasin jonkun hyvän ruoan kanssa, mutta sellaista tapahtuu eka kerran kaksi vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, etten oo yksin tän asian kanssa!! Mä en ees juo enää niitä yksittäisiä skumppa- tai viinilaseja, koska skumppa ja viini on niitä pahimpia :D Kiitos kommentistasi!

   Poista