torstai 22. maaliskuuta 2018

KUUKAUSI- VAI VIIKOAUKEAMA? PÄIVITTÄISET TO DO LISTAT? VAI KAIKKI?

Loppu häämöttää jo näiden vanhasta bullet journal -aiheisesta blogistani tähän blogiin siirrettävien postausten kanssa. Tämä postaus on julkaistu alunperin viime lokakuussa, mutta samat systeemit on mulla käytössä edelleen!

Mä oon maininnut monesti kuukausi- ja viikkoaukeamista sekä päivittäisistä sivuista eri postauksissa tämän blogin bullet journal -aiheisissa postauksissa. Tänään haluaisin vielä kasata yhden postauksen, jossa puhutaan näistä kaikista kootusti!

bujo blogi

Kuukausi
Kuukausittaisista aukeamista ja sivuista on olemassa kaksi suosittua tapaa tai tyyliä toteuttaa ne. Muitakin tyylejä ja tapoja on ja jotkut toteuttavat myös kummatkin näistä suosituimmista.

Ensimmäinen näistä suosituimmista on listatyyppinen. Siinä listataan sivun reunaan kuukauden päivien numerot  ja mahdollisesti myös viikonpäiviä edustavat kirjaimet. Sitten jokaisen päivän kohdalle voi kirjoittaa joko etukäteen sen päivän menot ja tapahtumat tai jälkikäteen, millainen päivä on ollut.

Toinen suosittu tyyli on se, mikä munkin bujosta löytyy, eli perinteinen kalenterinäkymä, jossa jokaista päivää varten on oma numeroitu laatikkonsa kuten vaikkapa seinäkalenterissa olisi. Mä suosin tätä, koska musta tuntuu, että tällä tavalla on helpompi kirjoittaa useita menoja saman päivän sisälle. Monesti nimittäin esimerkiksi koulun kokeet ja deadlinet osuvat samoille päiville.

Lisäksi monet mieltävät kuukausittaisiin sivuihin esimerkiksi kuukausittaiset träkkerit (tapaträkkeri tai vaikkapa mielialaträkkeri) tai muut kuukausitasolla seurattavat asiat tai listat. Mun omassakin bujossa träkkerit ja muutamat listat on nimenomaan kuukausiaukeaman jälkeen ja seuraan tapaträkkeriä ja mielialaträkkeriä kuukausitasolla. Näitä asioita voi kuitenkin seurata myös niin isommallakin tasolla (vaikka vuosittain) tai pienemmällä tasolla (vaikka viikottain tai päivittäin).

Lisää mun kuukausiaukeamista täällä!

bullet journal viikkoaukeama

Viikko
Viikottaisiin sivuihin ja aukeamiin sekä niiden toteuttamiseen on tapoja ja tyylejä vähintään yhtä monta, kuin on bujoilijoitakin! Mun viikkoaukeamalta löytyy viikon menot eriteltynä eri kategorioihin (koulu, työt ja muut menot), tärkeimmät jutut, joihin viikon aikana haluan keskittyä, viikon blogipostaukset sekä yleinen to do lista jutuista, joita ei välttämättä tarvitse saada tehtyä minään tiettynä päivänä, mutta sillä viikolla olisi hyvä saada aikaiseksi.

Toiset myös kirjoittavat viikkoaukeamalle jokaisen päivän kohdalle sen päivän menot ja to do listan, eivätkä tarvitse silloin päivittäisiä sivuja ollenkaan. Viikkoaukeamalla voi olla myös erilaisia träkkereitä, aterioiden suunnitteluja, tulevan viikon tärkeimmät jutut tai mitä tahansa muuta, minkä koet tarpeelliseksi.

Mä myös muutan mun viikkoaukeamia tarpeen tullen. Esimerkiksi juurikin tämä viikko on hieman erinäköinen mun bujossa. Normaalisti mulla on yksi focus -kohta, johon listaan noin 3-5 viikon tärkeintä juttua, joihin pitää keskittyä, sekä yleinen to do lista viikolle, jossa taas on sellaiset ei maailman tärkeimmät jutut, mutta jotka pitää kuitenkin jossain kohtaa hoitaa. Tällä viikolla on kuitenkin niin paljon kaikkea meneillään, että jaoin koko homman tarkempiin kategorioihin, joita on koulu, deadlinet, kokeet, blogipostaukset, koti ja muut to do:t. Näin pystyn selkeämmin priorisoimaan päivittäisiä to do listoja!

Lisää mun viikkoaukeamista täällä ja täällä!

daily pages in bullet journal

Päivä
Päivittäiset to do listat tai päiväkohtaiset sivut ovat usein vapaamuotoisempia, kuin viikottaiset ja kuukausittaiset sivut. Useimmiten vain kirjoitetaan sivun ylälaitaan viikonpäivä ja päivämäärä ja sen jälkeen päivän menot ja to do lista. Toiset myös lisäävät jonkin pienen träkkerin, esimerkiksi veden juontia varten tai päivän sääennusteen tähän. Päivittäinen to do lista voi olla yksi pitkä lista kaikista asioista tai jaettu esimerkiksi tärkeyden tai aihealueen mukaan osiin.

Mulla on tapana kirjoittaa päivän menot viikon teemaan sopivalla värillä sivun oikeaan laitaan ja to do lista yhtenä pitkänä pötkönä järjestyksestä välittämättä vasempaan reunaan harmaalla tai mustalla kynällä.

Kun päivä päättyy, jatkan yleensä seuraavan päivän listaa heti edellisen alapuolelta samalle sivulle. Yleensä mulla mahtuu 2 päivää samalle sivulle, joskus kolmaskin ja joskus vain yksi. Säästääkseni paperia, en kuitenkaan aloita jokaista päivää omalta sivultaan, ellei mulla ole jokaiselle päivälle niin paljon tekemistä, että lista vie koko sivun verran tilaa (vielä koskaan ei ole käynyt näin). Tällä systeemillä mulla menee viikon päivittäisiin sivuihin 2 aukeamaa lähes aina, muutaman kerran 1,5 aukeamaa on riittänyt.

Lisää mun päivittäisistä sivuista täällä!

rapid logging

Mitkä näistä pitäisi toteuttaa?
Vastaus tähän kysymykseen on tietysti sama, kuin kaikkiin bujoiluun liittyviin kysymyksiin: tee juuri niin kuin itse haluat! Mä itse käytän kaikkia kolmea, koska koen kaikki tarpeellisiksi ja ihan oikeasti käytän näistä jokaista päivittäin.

Aloittelevalle bujoilijalle suosittelen monien eri tapojen ja tyylien kokeilemista - siten on helppo löytää sieltä ne tavat, mitkä itselle toimii. Mä oon funtsinut näitä valintojani aina sen mukaan, miten paljon tilaa tarvitsen erilaisille asioille ja oon valinnut mun tavan toteuttaa näitä kaikkia kolmea niin, että mulla on mahdollisimman paljon tilaa - koska tarvitsen sitä!

Jos sulle siis riittää vaikkapa pelkät viikkoaukeamat, toteuta vain ne. Bullet journaliin ei koskaan kannata lisätä juttuja vain koska muutkin tekevät niitä, jos niistä ei ole sulle mitään hyötyä. Kokeilla toki saa, mutta jos huomaat, että et koskaan esimerkiksi tarvitse kuukausittaista sivua etkä palaa siihen sen jälkeen, kun olet sen tehnyt, ei sitä kannata kovin monelle kuukaudelle toteuttaa.

Käytätkö bujossasi kuukausi-, viikko- vai päiväkohtaisia sivuja? Vai kenties kaikkia?

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen tää sarja kun oon miettinyt bujoilua itsekin :) Sun näyttää btw tosi nätiltä!

    ☽ Hiuksissa Hiekkaa ☾

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, jos yhtään mieli tekee :) Kiitos kaunis!

      Poista