perjantai 13. huhtikuuta 2018

MITEN ME KOHDELLAAN TOISIAMME?

Mä oon koko alkuvuoden pohtinut paljon ihmisten välisiä kanssakäymisiä. Niin netissä tapahtuvaa kommunikointia, mun ja mun läheisten välisiä keskusteluja sekä esimerkiksi asiakaspalvelutilanteita. Musta tuntuu, että kokoajan on pinnalla ne negatiiviset jutut, vihakommentit, juorut, huono palvelu, riitely, vinoilu ja ilkeily. Oon tietoisemmin miettinyt sitä, miten itse puhun esimerkiksi poikaystävälle ja pistänyt merkille tiettyjä tapoja, jotka ei oo ihan niin kovin kilttejä.

Samaan aikaan somessa ja mainoksissa näkyy tosi paljon näitä naiset tukee naisia -kampanjoita ja varsinkin naistenpäivän aikaan tällaista tunnelmaa oli ilmassa. Aihe on mulle tärkeä ja haluan parhaani mukaan tukea muita naisia, bloggaajia, somettajia, ystäviä, ihmisiä.

Luin hiljattain myös Dale Carnegien kirjan How to Win Friends and Influence People, joka liittyy tähän aiheeseen. Kirjassa korostetiin sitä, miten aidoilla kehuilla, toisen huomioon ottamisella ja todellisella kiinnostuksella toista ihmistä kohtaan saa usein paljon paremman lopputuloksen (sekä itsensä, että sen toisen ihmisen kannalta), kuin ilkeyksillä, huutamalla ja osoittamatta kunnioitusta toista kohtaan.

Aloitin kasaamaan jo itse asiassa ennen tuon kirjan lukemista listaa asioista, joita haluaisin tehdä enemmän ja asioista, joilla haluaisin korjata omia huonoja tapojani kommunikoida muiden kanssa. Tänään aion jakaa tuon listan teidän kanssa ja haluaisin kuulla kommentteja ja teidän ajatuksia tähän aiheeseen, koska tää on ollut mun mielenpäällä niin pitkään!

hyvä kiertämään

hyvä mieli

Haluaisin useammin...

1 | Tervehtiä ja kiittää bussikuskia. Aiemmin en koskaan tervehtinyt bussikuskia, kun menin bussiin, enkä kiittänyt lähteissä. Kuljin vain omassa kuplassani kuulokkeet päässä ja musiikit täysillä. Nykyään otan aina vähintään toisen puolen kuulokkeista pois korvalta ja tervehdin bussikuskia. Lähtiessä bussista yritän myös aina joko vilkuttaa tai huikata kiitoksen!

2 | Ottaa vastuun omista virheistäni. Esimerkiksi töissä jonkun muistuttaessa siitä, että olin unohtanut tehdä jotain tai olin tehnyt jonkin asian väärin, on ihan liian helppoa vastata jotain tyyliin "niin se unohtui kun tässä oli niin paljon asiakkaita" tai "mulle sanottiin, että tee näin" ja sitä kautta vierittää syy jonkun itsestä riippumattoman tekijän niskoille. Haluaisin jatkossa ottaa paremmin vastuun omista virheistäni ja myöntää olleeni väärässä. Työpaikan lisäksi haluan ehdottomasti toteuttaa tätä myös koulussa ja kotona, kun sählään jotain!

3 | Moikata naapureita. Tähän pätee vähän sama juttu, kuin tuohon bussikuskinkin tervehtimiseen. Usein on tullut kuljettua nopeasti ohi, toisen ihmisen katsetta vältellen. Paljon kivempi fiilis tulee kuitenkin itselle ja toivottavasti myös sille toiselle, kun moikkaa ja toivottaa vaikka kivaa viikonloppua siinä samalla.

4 | Kehua toisen vaatteita, hiuksia tai meikkiä. Hirmu usein tulee vain hiljaa itsekseen ajateltua, että ei vitsi ompa työkaverilla kiva paita tai ompa luokkakaverilla ihana kampaus, mutta haluaisin useammin sanoa sen ääneen! Kaikki me tykätään saada kehuja, joten miksi pitäisin nämä ajatukset omana tietonani.

5 | Kiittää ja kehua toisen tekemää työtä. Joo, jos työkaveri vaikka tekee jonkin homman mun puolesta, kiitän kyllä. Mutta haluaisin useammin kiittää ja aidosti myöskin kehua ääneen, kun toinen on tehnyt hyvää työtä esimerkiksi siivoamalla työpaikalla tai edistämällä jotain projektia koulussa. Enkä nyt missään nimessä tarkoita tällä sellaista vinoilua "hei vautsi sää oot pyyhkinyt noi hyllyt tosi kiva kiitos" vaan aitoa kiitosta esimerkiksi "hei kylläpä noi hyllyt on nyt hyvin järjestetty, löytää kaiken helposti. Kiitos tosi paljon!".

6 | Kiittää hyvästä palvelusta. Tämän oon yrittänyt ottaa tavaksi jo pidemmän aikaa ja aika hyvin tuleekin tehtyä. Kiitän asiakaspalvelijoita yleensä useampaan otteeseen ja hyvää palvelua saadessani yritän sanoa aina jotain muutakin kuin vain sen yhden sanan. Esimerkiksi "kiitos hyvästä palvelusta", "kiitos tosi paljon sulle avusta" tai edes "kiitos kaunis" on mun mielestä paljon merkityksellisempiä kiitoksia. Haluan tehdä näin, koska tiedän miten kivalta tällainen merkityksellisempi kiitos tuntuu, kun olen itse asiakaspalvelijan roolissa.

7 | Toivottaa hyvää viikonloppua. Tai alkanutta viikkoa tai vappua tai lomaa tai työpäivää tai mitä tahansa muuta. Niin pienestä asiasta tulee sekä itselle että toiselle hyvä fiilis! Haluaisin siis useammin toivottaa hyvää, kivaa tai ihanaa aikaa niin perheelle, poikaystävälle, ystäville, koulukavereille, työkavereille, naapureille, myyjille ja ihan kaikille!

hyvä teko

mielen hyvinvointi

8 | Pyytää käskemisen sijaan. Oon maininnut jo aiemmin 10 piirrettä -postauksessa, että mulla on tosi huono tapa usein käskeä jopa ilkeään sävyyn lähimmäisiäni ystävällisen pyytämisen sijaan. En tee tätä tarkoituksella ollakseni ilkeä, vaan jotenkin tällainen tapa vain on jäänyt. Oon kuitenkin jo pitkään yrittänyt muuttaa käskyjä "laita, tee, vie, tuo, hae, auta, anna" ystävällisemmiksi pyynnöiksi "laittaisitko, viitsisitkö tehdä, veisitkö, toisitko, olisitko niin kiltti että hakisit, voisitko auttaa, antaisitko". Tässä on kuitenkin kyse niin pienestä asiasta, mutta isosta vaikutuksesta!

9 | Kiittää valittamisen sijaan. Mä oon välillä vähän siisteysfriikki ja kaikki pitää kotona laittaa ja tehdä niinkuin mä haluan. Jos aina silloin tällöin täällä majailevat poikaystävä tai pikkuveli ei kuitenkaan oo tehneet asioita niinkuin haluaisin, pyrin olemaan valittamatta. Aiemmin (ja jos rehellisiä ollaan, välillä vieläkin), vain valitin "et oo taaskaan vienyt roskia" tai "toi sänky on pedattu väärin". Nyt pyrin kiittämään reilusti silloin, kun asiat on tehty niinkuin olin toivonut. Ja vaikka ei olisikaan, yritän pyytää nätimmin.

10 | Kommentoida muiden sisältöä. Haluaisin kommentoida niin muiden blogipostauksia, YouTube-videoita kuin Instagram-postauksiakin useammin. Oon varsinkin Instagramissa alkanut kommentoimaan enemmän ja muutamia kommentteja jättänyt YouTuben puolelle postauksiin. Blogeja oon kommentoinut jonkin verran aiemminkin. Yhä enemmän haluaisin kuitenkin tukea mielestäni ihania vaikuttajia näin sekä saada muutaman sekunnin vaivalla hyvän mielen toiselle aikaiseksi!

11 | Jakaa muiden sisältöä. Tässä suhteessa mulla on samat fiilikset kun edellisessäkin listan kohdassa. Haluan tukea muita ja "sanoa ääneen", kun on jotain kaunista sanottavaa. Helposti vaan selaa jotain ihanaa blogia tai Instaa kommentoimatta, tykkäämättä ja minkäänlaista merkkiä itsestään jättämättä, mutta haluan osoittaa arvostustani muita kohtaan jakamalla esimerkiksi instasuosikkeja mun storyssa ja blogisuosikkeja täällä!

12 | Päästää irti ja antaa asioiden olla. Tunnustan olevani nipottaja. En kestä jos sakset on väärin päin laatikossa tai juomalasit väärässä järjestyksessä kaapissa. Haluaisin kuitenkin edes välillä antaa asioiden vain olla, enkä aina nipottaa, jos poikaystävä laittaa sakset väärinpäin tai pikkuveli ei oo oikonut sohvatyynyjä. Ei se oo niin justiinsa sitten loppujen lopuksi.

13 | Antaa ja järjestää pieniä ylläreitä mun läheisille. Haluaisin osoittaa välittäväni järjestämällä pieniä yllätyksiä tai lahjoja. Joulun jälkeen ostin äipälle yhtä sen lempparisuklaata alennuksista ja pääsiäisen aikaan piilotin pikkuveljelle kuusi suklaamunaa, vaikkei hän mikään lapsi enää olekaan. Oon myös vienyt työkavereille suklaata töihin ja ostanut poikaystävälle suklaata, lakuja ja muuta hyvää aina silloin tällöin ihan muuten vaan. Tätä haluaisin tehdä useammin ja nimenomaan niin, ettei yllärille oo mitään sen suurempaa syytä, paitsi että välitän!

14 | Hengittää syvään ja puhua vasta sitten. Ennen kuin älähdän mitään miettimättä jostain asiasta, haluan hengittää syvään ja miettiä loppuun asti mitä sanon ja miten sen sanon. Äkkiä tulee sanottua jokin asia turhan kärkkäästi, mutta asiasta voi sanoa myös nätimmin. Haluaisin siis rauhoittaa omat ajatukset ja fiilikset ennen, kuin vastaan ilkeästi toiselle.

15Huomioida poikaystävää paremmin. Tää ei oo kaikkein huonoin mun tavoista, sillä en ole mielestäni jättänyt häntä huomiotta sen suuremmin. Haluan kuitenkin aina vain huomioida, yllättää, rakastaa häntä sekä huolehtia hänestä enemmän ja paremmin, koska hän on sen enemmän kuin ansainnut. En halua ilkeillä, en halua loukata, en halua ottaa häntä itsestäänselvyytenä enkä halua jättää häntä huomiotta. Haluan kohdella häntä vähintään yhtä ihanasti, kuin hän kohtelee minua ja haluan saada hänet tuntemaan olonsa vähintään yhtä onnelliseksi, kuin hän saa minut.

Kerro mulle, mitä mieltä sä oot tästä! Onko sulla joitain samoja tapoja, joista mä haluaisin eroon?  Ootko ehkä myös lukenut tuota kirjaa? Ootko pyöritellyt päässäsi samanlaisia ajatuksia? Jatketaan keskustelua kommenteissa!

12 kommenttia:

 1. Todella hyvä postaus, laittoi ajattelemaan että mitä itsekin voisi tehdä toisin!
  Itseenikin pätee niin hyvin tuo että älähdän heti takaisin ja välillä erittäin rumastikin vaikka voisi asiaa miettiä hetken ja sitten vastata..

  Hyvää keväänjatkoa, inspiroivia postauksia odotellessa! ;-)

  Ps. Olisiko mahdollista saada lisää asukuva-postauksia tai ig:n storyyn? Sinulla on ihana tyyli josta on kiva poimia ideoita itsellekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! Ja nimenomaan, ottaa itselleen sekunnin tai pari rauhoittua ja tilanne etenee paljon mukavemmin :)

   Ja asupostauksia ei oo valitettavasti blogiin tulossa, mutta instassa kyllä varmasti näkyy storyssä / feedillä jonkin verran kuvia. Paljon vähemmän kuitenkin nykyään, kun mulla ei oo enää kunnon peiliä, missä räpsästä kuva päivän asusta!

   Ihanaa kevättä sullekin!

   Poista
 2. Ihana postaus tärkeästä aiheesta <3 Meidän kaikkien pitäisi todellakin kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten käyttäydymme toisiamme kohtaan. Tuo kirja pitää ehdottomasti laittaa lukulistalle!

  http://erelkee.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!! Oon samaa mieltä, että tähän asiaan on ihan hyvä pistää vähän ajatusta. Toivottavasti pidät kirjasta, musta se oli ainakin tosi mielenkiintoinen! :)

   Poista
 3. Ihana postaus, tuli hyvä mieli <3

  VastaaPoista
 4. Niin tärkeä aihe! Mä itse olen niin tottunut tervehtimään kaikkia, että lenkilläkin saatan vastaantulijoille ainakin hymyillä tai nyökätä mikäli ihan heippoja en sano! :D Myös kehuminrn kuuluu niin vakiojuttuihin, samoin kassamyyjille sun muille asiakaspalvelijoille hyvien päivänjatkojen toivotus! Mullakin käskyttäminen ja välillä virheiden myöntämättömyys on vaikeita! Ehkä kiistä oppii!:)

  Hei, ja hyvät viikonloput;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että pidät aihetta tärkeänä! Hyvä myös kuulla, että sulla on tommoisia tapoja! Itsekin voisin ottaa tavaksi vähintään hymyillä vastaantulijoille! Toivotaan, että molemmat opitaan :)

   Ihanaa viikonloppua sinnekin!

   Poista
 5. Hei, erittäin kiinnostava aihe ja tärkeä semmoinen! Kauniin keväiset kuvat!♥

  https://jasukuvaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että aihe herättää tällaiset fiilikset! Kiitos :)

   Poista
 6. Siis todella hyvä postaus ja hyviä kohtia. Kakkonen on sellainen, jossa pitäisi itsekin tsempata. Bussikuskille ainakin hymyilen ja katson silmiin aika lailla joka kerta sekä heilautan kiitoksen poisjäädessäni, ärsyttää vaan jos kuski itse ei kiinnitä mitään huomiota. Kommentoinnissa olen ajatellut itsekin ryhtyväni tsemppaamaan, musta on parasta saada kommentteja joten miksi ei antaa muillekin? Asiakaspalvelutyössä myös lämmittää niin suuresti ne asiakkaiden aidot kehut. Kerrankin eräs asiakas ensin kehui huulipunaani, ja sen jälkeen totesi miten ihanan pirteä olemus mulla on eikä yhtään haittaa vaikka vähän sekoilinkin sanoissani. Hymyilytti loppupäivän <3

  Sanna / pannariblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Muakin aina välillä harmittaa, jos bussikuskilta ei saa vastaukseksi mitään, mutta yritän aina ajatella, että hänellä on monta muutakin asiaa, joihin hänen pitää siinä keskittyä. Niimpä, toi on hyvä pointti! Nyt ainakin sait hyvän alun siihen, huomasin, että jätit mullekin jo toisen kommentin. Kiitos siitä!! Ja oon ehdottomasti sun kanssa vielä samaa mieltä noista asiakaspalvelutilanteista ja mullakin ne hyvät tilanteet (ollessani kummassa tahansa roolissa) antaa hyvää fiilistä ja energiaa vielä pitkään! :)

   Poista