keskiviikko 10. elokuuta 2016

10X VINKIT LUKION ALOITTAVILLE

Tällä viikolla on kouluunpaluu aika monilla, ainakin mun kotipaikkakunnalla peruskoulu alkaa tänään! Itselläni on vielä pari viikkoa aikaa kesälomaa / töitä, mutta ajattelin kertoilla vähän juttuja lukiosta, jonka monet varmasti tässä syksyllä aloittavat! Muistan miten paljon mua jännitti eka lukiopäivä ja miten paljon lueskelin muiden blogeista lukiojuttuja silloin, joten pistetään hyvä kiertämään...

lukio

1 | Saa jännittää! Varsinkin, jos meet ihan uuteen kouluun, uudella paikkakunnalla ja uusien ihmisten kanssa. On ihan normaalia jännittää ja stressata vähän, joten anna itsellesi lupa siihen. Sen saa myös myöntää ääneen muille ja et varmasti oo ainut! Lupaan että ekan viikon jälkeen pahin jännitys  on kadonnut ja tunnet jo paikkoja ja ihmisiä.

2 | Ole avoin. Tervehdi ihmisiä, juttele, tutustu, kuuntele. Mä menin lukioon, jossa tunsin etukäteen osan porukasta, mutta ei mulla kyllä juuri lukion alussa kavereita ollut. Lukion päättyessä mulla oli ja nimenomaan sellaisissa ihmisissä, joita en ollut ennen lukiota tavannut

3 | Ota rento ja positiivinen asenne. Mä huomasin ihan liian monta kertaa ottavani sellaisen "äh onpa mälsää taas joku yhteinen juttu koulun kirjastossa missä lauletaan, tanssitaan, kisaillaan ja kaikkea muuta lapsellista" -asenteen. Niillä kerroilla, kun en ottanut tuota asennetta vaan olin menossa mukana mulla oli ihan hirveän hauskaa. Mälsä-asentella istuin vain hiljaa ja selailin puhelinta... Kannatan siis kaikkeen lapselliseen ja hölmöönkin osallistumista!

4 | Osallistu perinteisiin! Lukioon kuuluvat perinteet, kuten wanhojen tanssit ja penkkarit on sellaisia juttuja, jotka yleensä kokee vain kerran. Jotkut onnekkaat pääsee ainakin pienemmissä kouluissa tanssimaan wanhat pariinkin kertaan, kun tanssiparit loppuu muuten kesken, mutta noin niinkuin muuten, kannattaa osallistua silloin kun on mahdollisuus.

5 | Ole mukana järjestämässä. Jos yhtäänkään on halua vaikuttaa asioihin, niin kannattaa oikeasti olla sitten mukana niitä järjestämässä joko oppilaskunnan hallituksessa, tutorina tai esimerkiksi jossain penkkareidenjärjestämis-porukassa. Mä olin päävastuussa wanhoista, penkkareista, potkiaisista ja abiristeilystä ja huomasin sen, että osallistuminen noihin järjestelyihin ja suunnitteluun oli suurelta osin melko vastahakoista. Ne samat muutamat ihmiset teki mun kanssa kaiken noita kaikkia järjestettäessä ja suurinta osaa ei kiinnostanut pätkääkään, ennenkö asiat oli päätetty. Sitten oli helppo valittaa ja vaatia muuta. Kannattaa siis olla alusta asti mukana järjestämässä ja vaikuttamassa, eikä ruveta väittämään vastaan niiden kanssa, jotka on tehnyt ison työn järjestääkseen muille jotain kivaa!

ylioppilas

6 | Älä pyri täydellisyyteen. Ei kukaan voi olla hyvä kaikissa aineissa! Okei, tämäkään ei nyt ihan päde jokaiseen, sillä juurihan joku keväällä kirjoitti muistaakseni 12 laudaturia, mutta ei kaikkien tarvitse pystyä siihen. Mä oon aina vaatinut itseltäni paljon ja joku kasin arvosana masensi mua suuresti vielä lukion alussa. Loppua kohden ymmärsin priorisoida ne tärkeimmät jutut, että olin hyvä niissä ja sitten ne mulle ei-niin-tärkeät jutut sai jäädä vähemmälle huomiolle. Kolmosvuonna nauroin matikan kokeesta tulleelle kuutoselle.

7 | Älä unohda nukkua. Lukiossa sun päähän yritetään tankata tietoa 6-8 tuntia päivässä, jonka jälkeen sun pitäisi vielä opiskella asioita kotona. Tarvitset unta, sillä nukkuessa tieto siirtyy lyhytkestoisesta muistista pitkäaikaiseen muistiin ja opit asian kunnolla. Hyvät yöunet ennen tärkeää koetta on ehkä siis fiksumpi valinta kuin läpi yön viime hetkellä pänttääminen.

8 | Älä opisekele väärin. Oppia voi monella tapaa ja tapoja oppia on yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin. Joku oppii kirjoittamalla, joku lukemalla, joku kuulemalla, joku tekemällä... Mieti miten just sä opit parhaiten ja yritä hyödyntää sitä tekniikkaa mahdollisimman monella tavalla. Mä itse opin parhaiten kirjoittamalla ja tekemällä, en vain paikallaan istumalla.

9 | Älä jätä asioita roikkumaan. Jos saat todistukseen merkinnän siitä, että kurssi on jäänyt kesken, selvitä heti opettajan kanssa miksi ja mitä voit tehdä asian muuttamiseksi. Selvitä poissaolot heti kun mahdollista ja palauta annetut tehtävät ajoissa. Näitä asioita on ikävä ruveta selvittämään kolmannen vuoden keväällä kun yrittää raapia 75 kurssia täyteen, mutta poissaoloja ja keskeneräisiä kursseja on liikaa...

10 | Tämä on klisee, enkä silti voi olla sanomatta sitä: älä kiusaa. Älä edes vahingossa, tietämättäsi tai edes ihan vähän vain. Se mikä susta tuntuu vähältä, voi olla ihan mielettömän iso asia toiselle. Kiusaaminen määritellään sen mukaan, mikä kiusaamisen kohteesta tuntuu kiusaamiselta, ei sen mukaan, mikä kiusaajasta tuntuu kiusaamiselta. Mieti mitä sanot ja teet. Ja jos susta tuntuu, että joku kiusaa sua, niin puhu asiasta. Joko kiusaajalle, opettajalle, kavereille, kenelle vaan. Selvittäkää asiat ja säilyttäkää hyvä ilmapiiri!

penkkarit

Onko siellä nyt ketään, joka menee tänä syksynä lukion ekalle? Entä onko muita jo valmistuneita tai lukion tokaluokkalaisia tai abeja? Mitä vinkkejä teillä on lukionsa nyt aloittaville?

8 kommenttia:

 1. Tosi hyviä vinkkejä! Mä en oo vielä lukioon menossa, huomenna ois sit ala-asteen vika luokka... Glups...

  annileipoo.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Itse kolmatta vuotta aloitan, ja vinkkeinä semmosta että ei kannata tosiaankaan murjottaa jos koenumerot tippuu yseistä kutoseen tai jopa vitoseen. Lukion aineet ja opetustyylit eroaa tosi paljon yläasteelta ja on normaalia että numerot tipahtaa ekoina jaksoina :) Toinen on että kannattaa päntätä joka päivä läksyt ja lukea kappaleet, se helpottaa paljon koeviikolla! Voi olla aika tylsää koittaa lukea kahdeksaa ainetta useampisatasivuinen kirja...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oot kyllä ihan oikeessa!! Ja mä suosittelen kyllä myös sitä, että lukee ennemmin tasaisesti koko kurssin ajan kuin yhtenä iltana ennen koetta :D

   Poista
 3. Olispa itse lukion alottavana saanu tälläsia neuvoja! :-D Nyt abina kuitenkin on onneks oppinut koulun tavoille ja mulle oli lukioon tuleminen aina jotenkin "helppoa", sillä meidän luokalla natsas kemiat jo heti yhteen.

  https://notttwice.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itellä kans tossa vaiheessa tuntu ihan hölmöltä miten paljon sitä aluksi jännitti ja stressasi kaikkea, kun abivuonna kaikki oli jo tuttua ja tavallista. :D

   Poista
 4. Kiitti tuhannesti vinkeistä, helpotti oloa kivasti! :)
  T. Tiistaina lukion aloittava (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että näistä on jollekin hyötyä! Lukio ja ne vuodet on oikeesti ihan huippua aikaa, joten nauti! :)

   Poista