perjantai 20. helmikuuta 2015

5 TIPS FOR BETTER PHOTOGRAPHY

Haluatko ottaa parempia kuvia blogiisi tai ihan muuten vain? Niin kesällä kun Suomen synkimpäänkin vuodenaikaan? Tässä postauksessa 5 juttua, joita itse pyrin parhaani mukaan omissa blogikuvissa toteuttamaan, jotta kuvani olisivat mahdollisimman laadukkaita!

92

1. Käytä jalustaa, kun sellaiselle on tarvetta. Jos sulla on jalusta käytössäsi, niin ensinnäkin opettele käyttämään sitä kunnolla. Tutki sitä ja testaile erilaisia asentoja ja vipuja siinä. Kun tiedät, miten se toimii, saat siitä parhaat hyödyt irti! Omassa jalustassani lemppariominaisuuksia on noi minivatupassit, jotka näyttää, onko jalusta suorassa vai ei. Jalustaa kannattaa käyttää erityisesti hämärässä kuvattaessa, ettei kuva pitkästä valotusajasta huolimatta tärähdä (vielä vähemmän tärähdykselle on riskiä, jos käytät vielä kaukolaukaisinta!)

Jos sulla taas ei ole käytössäsi kameralle suunniteltua jalustaa, sun täytyy välillä ehkä ruveta vähän luovaksi! Jakkara tai pino kirjoja pöydän päällä voi nostaa kameraa vähän ylemmäs, eikä sinun tarvitse pidellä siitä kiinni. Tästä on hyötyä esimerkiksi selfietä ottaessa, sillä kun joko käytät kaukolaukaisinta tai asetat kameran ottamaan kuvan ajastuksella, kuvan reunaan ei jää "selfiekättä" joka venyttää ottamaan sen kuvan sieltä kaukaa. Kirjapino/jakkara tms. toimii myös pienissä tiloissa, joihin jalustaa olisi hankala virittää (vaikka eihän tuo kovin paljoa tilaa vie...)

91

2. Kuvaa luonnonvalossa aina kun mahdollista! Tätä en vain voi painottaa tarpeeksi. Luonnonvalossa kuvaaminen ei aina tarkoita ulkona kuvaamista, mutta se usein takaa toki vielä paremman laadun kuville kuin ikkunan ääressä ähertäminen. Vaikka olisi kuinka heijastavia valkoisia pintoja, kirkkaita valoja ja vaikka kääntyviä salamoita, ei luonnonvaloa voi korvata millään. Jos kuvaat sisällä ikkunan edessä jotain, sammuta kaikki valot huoneesta, sillä ne eivät millään tavalla tue luonnonvaloa. Jos luonnonvaloa ei riitä ikkunasta, silloin tietysti täytyy laittaa valoja päälle. Mutta oikeasti: luonnonvalo!

75

3. Käytä kirkkaita lamppuja, kun kuvaat sisällä ilman luonnonvaloa. Noi kummatkin kuvat on otettu automaattiasetuksilla ilman salamaa viime joulukuussa vähän 8 jälkeen illalla mun huoneessa (ja jep, ulkona oli silloin ihan pilkkopimeää) eikä niitä ole muokattu yhtään. Ensimmäisessä kuvassa mulla on kattolampussa ihan tavallinen lamppu, jotka on yleensä lämpöasteeltaan noin 2700 Kelviniä. Toiseen kuvaan oon vaihtanut kattolamppuun lämpöasteeltaan kylmemmän lampun, noin 4000 Kelviniä. Mulla on nyt tollaset kirkkaammat lamput sekä kattolampussa että työpöydän lampussa ja ne kyllä helpottaa valokuvaamista talviaikaan, kun pimeä tulee äkkiä.

Noita kylmempisävyisiä lamppuja ei ihan joka kaupassa ilmeisesti myydä, omani on ostettu Lempäälän Ideaparkin Minimanista. En ole kauheasti etsiskellyt muista kaupoista, voihan se olla, että noita löytyy myös ihan vain ruokakaupoista. Kertokaa, mistä te löydätte noita, jos päädytte kirkkaampia lamppuja ostamaan!

94

4. Ota monta kuvaa samasta kohteesta ja samasta kuvakulmasta. Joskus kuvat vain tärähtää, valottuu huonosti tai tarkentuu väärään kohtaan, vaikka kuinka luulee ottaneensa hyvän kuvan. Monesti ne vielä kameran näytöllä näyttää ihan kivoilta, mutta kun koneelta katsot kuvia isompana, ne ovat kaikki pilalla! Tuttu tunne? Juuri tästä syystä mulla on aina monta kuvaa samasta asiasta ja tismalleen samasta kulmasta.

93

5. Ota monta kuvaa samasta kohteesta eri kuvakulmista. Tässä on vähän sama juttu, kuin tuossa edellisessäkin. Kameran näytöllä noista tuo ensimmäinen kuva näytti ihan hyvältä, mutta nyt koneella katsoessa huomaa, että tosta kuvakulmasta tuli osittain ylivalottunut kuva ja osittain taas liian tumma kuva. Tossa on ikkuna takana ja siksi onkin hyvä, että otin sellaisiakin kuvia, missä se ikkuna on ton jalustan edessä, niinkuin jälkimmäisessä kuvassa. Pyrin ottamaan aina samasta asiasta erilaisia kuvia, jotta voin sitten koneella valita parhaiten onnistuneet kuvat ja käyttää niitä blogissa!

4 kommenttia:

 1. Tää oli hyödyllinen postaus, varmasti tulee uudet vinkit käyttöön!

  VastaaPoista
 2. Tässä olikin monia itselle tuttuja kikkoja :) Mutta noita kylmäsävyisiä lamppuja mulla ei ole! Täytyy metsästää niitä jostain, inhoan sitä kellertävää valoa joka kuviin tulee.

  http://love-ornothing.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin :) joo mä inhoon sitä kellertävyyttä kanssa...

   Poista